Vücudumuzun emniyet güçleri: Glutatyon

Güncelleme Tarihi:

Vücudumuzun emniyet güçleri: Glutatyon
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 22:30

Dr. Meryem Özbaş Günay, başlıca karaciğerde olmak üzerevücudumuzda üretilen temel antioksidan bileşik olan glutatyon hakkında bilgiler verdi. Glutatyonu vücudumuzun emniyet görevlilerine benzeten Özbaş, düzenli egzersiz, yürüyüşve iyi bir uykunun glutatyon seviyesini artırdığını kaydetti.

Haberin Devamı

GLUTATYONUN işlevleri hakkında bilgiler veren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, serbest radikalllerin vücudumuzda enerji üretimi gibi doğal olaylar ve çevre kirliliği, radyasyon, ağır metaller gibi toksinlere maruz kalmakla da oluşabildiklerini söyledi. Serbest radikallerin stres ve uykusuzlukla da artabildiğini vurgulayan Günay, “Belli bir seviyeyi aştıklarında sağlıklı hücrelere ve hücrenin enerji santrali olan mitokondrilere zarar vermeye başlarlar. Böylece enerji düşüklüğü, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması, tümöre dönüşümün kolaylaşması, yaşlanmanın hızlanması ve kronik hastalıkların oluşumuna zemin hazırlarlar. Glutatyon, yani en güçlü askerlerimiz işte burada devreye girer. Serbest radikallere ‘sağlıklı hücreyi bırak, ben sana elektron vereyim’ diyerek bağlanır ve hücrelerimizi korumuş olur. Ayrıca kendisi de zarar görmez, karaciğere giderek kendisini yeniler ve yeniden yola çıkarak görevine devam eder” dedi.

Haberin Devamı

KRONİK HASTALIKLAR

“Enerjiniz düşükse, sık sık enfeksiyona yakalanıyorsanız, diyabet, hipertansiyon, romatoid artrit, parkinson, astım, fibromiyalji gibi kronik bir hastalığınız varsa, infertilite (kısırlık) geliştiyse, kansere yakalandıysanız glutatyon seviyeniz muhtemelen düşüktür” diyen Günay, “Sağlıklı bir yetişkinde vücutta toplam 10 gram kadar glutatyon vardır. Yaşlandıkça azalır. 20 yaşından sonra her 10 yılda bir yüzde 10 düşer. Ayrıca hareketsizlik, uykusuzluk, toksinlere maruz kalmak ve kronik hastalıklarla azalır” ifadelerini kullandı.

GLUTATYON NASIL ARTAR?

Düzenli egzersiz, yürüyüş ve iyi bir uykunun glutatyon seviyesini artırdığını söyleyen Günay, şöyle devam etti: “Glutatyonu destekleyen gıdalar (soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, ıspanak, roka, kuşkonmaz, avokado, yumurta, et, kabak çekirdeği gibi) ile beslenmek askerimize cephane sağlamamıza faydalı olacaktır. Glutatyonu destekleyen ürünler (N asetil sistein, S adenozil metiyonin, alfa lipoik asit, folik asit, B2, B6, B12, C ve E vitaminleri, çinko, selenyum, deve dikeni (slymarin) almak ve gerekiyorsa da damardan glutatyon desteği yararlı olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!