Vertigo hastalık değil belirti: Tedavi edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Vertigo hastalık değil belirti: Tedavi edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2021 21:09

Vertigonun “gerçekte var olmayan hareket illüzyonu” anlamına geldiğinisöyleyen Doç. Dr. Salim Doğru, toplumda oldukça fazla sayıda kişiyietkileyen bir şikayet olduğunu belirterek, “Vertigo bir hastalık değildir,herhangi bir hastalığın belirtisidir. Tedavi edilmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖZEL Efes KBB Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, vertigo hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Vertigonun çeşitli şikayetlerle birlikte kendini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Doğru, “Vertigo basitçe dairesel tarzda baş dönmesi olarak da tanımlanabilir. Vertigo, bir hastalıktan ziyade genellikle iç kulakla ilgili bir rahatsızlığın belirtisidir. Toplumda oldukça fazla sayıda kişiyi etkileyen bu sorun, dengesizlik, sallanma ve sersemlik hissi gibi başka şikayetlerle birlikte görülebilmektedir. Vertigo problemlerinin bir kısmı iç kulak denge kanal hastalıklarıyla ilgili olabilir. Ancak bir kısmı da diğer branşlarla ilgili hastalıklardan kaynaklanabilir” dedi.

SEBEP OLAN HASTALIKLAR

Vertigoyu oluşturabilecek birçok rahatsızlığın olduğunu ifade eden Doğru, şu bilgileri verdi: “Vertigoya sıklıkla Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) adı verilen, ataklar halinde ortaya çıkan, pozisyonla tetiklenen iyi huylu baş dönmesi olan rahatsızlık sebep olur. Bugün için KBB polikliniklerine vertigo şikayetiyle başvuran hastaların büyük çoğunluğu BPPV hastasıdır. BPPV’de dairesel tarzda şiddetli baş dönmesi ve bulantı gözlemlenmektedir. Hasta özellikle yatarken başını sağa veya sola çevirdiğinde artan baş dönmesinden şikayet etmektedir. Baş dönmesi genellikle 2-3 gün sürer ve hastayı yatağa bağlayacak kadar şiddetlidir. İç kulaktaki denge kanalları içine kalsiyum karbonat kristallerinin kaçması sonucu ortaya çıkar. ‘Kristal hastalığı’ olarak bilinir. Hastanın çok rahatsız olmasına ve korkmasına neden olsa da temelde iyi huylu ve basit manevralarla düzelebilen bir rahatsızlıktır. Beraberinde işitme kaybı ya da kulakta dolgunluk görülmez.”

Haberin Devamı

İŞİTME KAYBI OLUŞTURABİLİR

Vertigoya sebep olan bir diğer iç kulak hastalığının Meniere hastalığı olduğunu söyleyen Doğru, “Meniere hastalığı iç kulaktaki zar yapının içinde aşırı sıvı birikmesi olarak tanımlanabilir. Bu durumda hastada önce çınlama, kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı ortaya çıkar. Daha sonra bu şişmiş ödemli zarın patlamasıyla şiddetli vertigo atakları ortaya çıkar. BPPV’den farklı olarak adı geçen öncü şikayetler olmakta ve uzun dönemde kişide orta derece işitme kaybı oluşabilmektedir. Bu hastalıkta da ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

HASTA ATAKLARLA KARŞILAŞIR

İç kulaktaki enfeksiyon durumunda da vertigo oluşabileceğini aktaran Doğru, şöyle devam etti: “İç kulak denge yapılarının virüslerle enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkan vertigoda hasta, birkaç gün süren ve kişiyi yatağa bağlayan vertigo ataklarıyla karşılaşır. Buna ek olarak nistagmus dediğimiz şiddetli istemsiz göz hareketleri de gözlemlenebilir. Ayrıca son yıllarda tanınmaya başlanan Vestibüler Migren (migren vertigosu) dediğimiz hastalık da vertigoya sebep olabilmektedir. Bu hastalık patolojik olarak migrenle aynı kaynaktan ortaya çıkmakta, migren krizlerine benzer özellikler göstermektedir. Burada migren baş ağrılarının yerini vertigo almıştır. Bu hastalık da uygun ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

TEDAVİSİ MÜMKÜN

BAŞ dönmesi ve denge bozukluğu adı altında toplayabileceğimiz şikayetlerin KBB, nöroloji, psikiyatri, dahiliye ve fizik tedavi branşlarının herhangi birisiyle ilgili olabileceğini belirten Özel Efes KBB Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, şunları söyledi: “Bir KBB hekimi bu şikayetlerle gelen hastanın probleminin iç kulaktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamaya çalışır. Hastayı muayene eder, gerekirse işitme ve denge testleri yapar. Problem iç kulaktan kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisi, baş manevraları ve yaşam stili değişiklikleriyle hasta tedavi edilir. Şikayetin başka bir sistemle ilgili olduğundan şüphe ederse, ilgili branşa sevk eder. KBB ile ilgili vertigo ataklarında büyük oranda tedavi sağlanır ve hasta iyileşir. Şikayetleri devam eden özellikle yaşlı hastaları denge rehabilitasyon merkezlerine sevk edebiliyoruz. Bu merkezlerde kişiye günlük hayatını daha rahat geçirebilmesi için fizik tedaviler uygulanabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!