Velilere özel okul seçme tavsiyeleri

Güncelleme Tarihi:

Velilere özel okul seçme tavsiyeleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 06:12

Özel okullar,yabancı dileğitimindeavantaj sağlayan, sosyal aktivitekonusundabüyük fırsatlarsunan, öğrencinin başarıseviyesini artıran kurumlardır. Veliler bunoktada inceeleyip sık dokuyor, doğruokulu seçmekiçin araştırmayapıyor.

Haberin Devamı

ÖZEL okul seçimi aileler için en stresli zorlu dönemlerin başında geliyor. Son yıllarda artan eğitim kalitesi, yüksek teknoloji destekli verilen dersler, velilerin kararsız kalmasına neden oluyor. Tabii ki ücret, eve olan yakınlık gibi başka kriterler de okul seçiminde etkili diğer konulardan bazıları. İşte bu noktada aileler için bazı önerilerde bulunacağız. Bütçe, günümüz şartlarını gözönüne aldığımızda okul seçiminde en etkili kriter... Bütçe belirlerken eğitim, servis ve kıyafet parasının yanında kırtasiye, etkinlik ücretlerini de dikkate almak gerekiyor. Dolayısıyla ilk iş olarak aile bütçesine uygun olan okulları araştırmaya başlamak en iyisi. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan aileler için okulun eve olan yakınlığı da tercih sebeplerinin başında geliyor. Evine uzak okula servisle giden öğrenci hem zaman kaybediyor, hem daha fazla yoruluyor, hem okulun birçok aktivitesinden mahrum kalıyor hem de okul-alile iletişiminde sıkıntılar yaşanabiliyor.

 

Haberin Devamı

Okulun, kalıcılık ve tecrübe açısından yeterli eğitim birikimine sahip olup olmadığı da çok önemli. Her okulun kendine ait bir misyonu/ vizyonu (dünya görüşü, bir yaşam felsefesi, eğitim anlayışı...) vardır. Bu noktada okulun vizyon ve misyonu ile ailenin çocuğuna kazandırmak istediği yaşam anlayışının uygun olması gerekir. Okuldan ve aileden farklı/ zıt mesajlar alan çocuklar bunları anlamlandırmakta zorluklar yaşayabilir. Burada belirtilen nokta ideolojik yaklaşımlarla birlikte; disiplin, ödev yaklaşımı, evrensel değerler eğitimi… gibi anlayışlardır.

Okulun akademik eğitim anlayışından ödev yaklaşımına, etüt/cumartesi programlarından sanatsal/sportif faaliyetlere, stem/maker eğitimlerinden teknolojinin kullanılmasına, yabancı dil eğitiminden rehberlik hizmetlerine, sınavlara hazırlık çalışmalarından öğrenci takip sistemine kadar birçok özellik sayılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta teorik olarak anlatılan özelliklerin pratikte ne kadar uygulandığıdır. 

Seçilecek okulun fiziki şartları, ders dışı faaliyetlere ayrılan süre de diğer tercih sebeplerinin başında geliyor. Dolayısıyla okulun bu anlamda öğrenciye sunduğu fiziksel özellikler nelerdir bilinmesi gerekir. Okullar, kapalı spor salonundan spor sahalarına, müzik imkanlarından görsel sanatlar odasına, yabancı dil salonlarından yüzme havuzuna, teknoloji sınıflarına kadar birçok imkan sunabiliyor. 

Haberin Devamı

Yabancı dil eğitimi, ailelerin çocuklarına özel okula kayıt yaptırma sebeplerinden belki de en önemlilerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Birçok okul bu noktada Yabancı dili öğretecek öğretmen kadrosu nasıl? Yurt dışından getirilen öğretmenler var mı? Öğretim metotları neler? Teknoloji nasıl kullanılıyor? gibi sorular mutlaka okul yönetimine sorulmalı. 

Okul, veli ve öğrenci arasındaki ilişki çok önemli. Bu noktada eğitim kurumunun yürüteceği iletişim stratejisi kritik bir kriter olarak göze çarpıyor. Veli bilgilendirme sesi, rehberlik birimiyle olan görüşmeler, veliler yönelik eğitimler/seminerlerin olup olmadığı göz önünde bulundurulması gereken noktalardan bazıları. 

Haberin Devamı

Uzmanlar, ailelere her şeyden önce seçecekleri okulun, hijyenik olup olmadığını ve çocukları için sağlıklı bir ortam sunabilme yeteneğini sorgulamasını öneriyor. Okullar ise çocuklar için sağladıkları hijyenik ve sağlıklı ortamı, bağımsız ve uzman bir firma tarafından sağlanan denetim ve analiz programları ile belgeleyerek velilerin sorularına ve endişelerine cevap verebiliyor.

ÖZEL okulda psikolojik danışma ve rehberlik servisinin olması veliler açısından tercih sebebi olmasıdır. Bu hizmet veren kişilerin uzmanlık alanından mezun olmuş olmaları ve sayısının fazla olmasına dikkat edilmelidir. Psikolojik danışma ve öğrenci servisleri çocuğu tanıma, yönlendirme, bilgi sunma gibi hizmetleri vermesi açsından çok önemlidir. Başarı denince akla genellikle akademik başarı gelir ama günümüzde artık başarı kapsamına başka konular da dahil oluyor. Akademik başarıyla birlikte okulun; sanat, spor, bilim, proje ve yabancı diller alanlarındaki başarılarının da incelenmesi gerekir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!