Varisiniz varsa ihmal etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Varisiniz varsa ihmal etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2021 16:05

Vücuttaki toplardamarın genişlemesi nedeniyle oluşan varisler hem estetik sorunlara yol açıyor, hem de ayaklarda ağrı, kramp, yorgunluk, uyuşma, kaşıntı gibi belirtilerle yaşam kalitesini azaltıyor. Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ali Kemal Temizkan, kronik bir rahatsızlık olan varisin toplumda neredeyse her 3 kişiden birinde görüldüğünü söyledi, tedavinin uzman hekimler gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

HARİTASI ÇIKARILIYOR

Dr. Temizkan, “Bacak cildinde küçük kılcal damarların görünür hale gelmesine, hatta parmak şeklinde genişlemiş bir görünüme neden olan varisin doppler ultrasonla değerlendirilerek toplardamar haritalaması yapılması gerekiyor. Toplardamarlardaki kapakların kaçırması, basınç artışı ve genişlemesi bu etkiye neden oluyor. Dopplerden sonra tedavi seçeneklerini ele alıyoruz. Cerrahi olarak eskiden çıkarılan damarlar yerine artık günümüzde termal yakma ve kimyasal yakma (köpük tedavisi) gerçekleştiriyoruz. Damarın iç tabakasına özel bir kimyasal maddeyi enjektör yoluyla sıkıp kapanmaya yol açan bir reaksiyon oluşturuyoruz. Böylelikle kan akışı ve basıncı durdurup varisi tedavi ediyoruz. Burada yüzeysel damarların tıkanması sağlık açısından bir sorun yaratmıyor” dedi.

Haberin Devamı

YARIM SAATLİK İŞLEM

Ameliyatın ardından ilk 3 gün sıkı bandaj ve varis çorabı giyilmesi gerektiğini de ifade eden Dr. Ali Kemal Temizkan, ekledi: “İşlem yarım saatte bitiyor. Hastamız aynı gün taburcu oluyor. İki hafta sonra gerekli kontroller tamamlandıktan sonra normal yaşamına dönüyor. Bazı durumlarda nadiren de olsa 2 seans yapılabiliyor. Varis çorabının giyilme zorunluluğu nedeniyle operasyonun kış aylarında yapılmasını daha çok tercih ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!