Varisi olanlar için yaz mevsimi önerileri

Güncelleme Tarihi:

Varisi olanlar için yaz mevsimi önerileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 13:59

ÖZEL Akut Kalp Damar Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Engin Tulukoğlu, havaların ısınmasıyla birlikte bacaklarında varisi olan hastaların şikayetlerinin daha belirgin hale gelmeye başladığını belirterek, varis tedavisinin yaz aylarında da yapılabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

 “Varisi olan hastalarda özellikle sabah güne başladıklarında bacaklarında pek şikayeti olmayabilir” diyen Tulukoğlu, “Gün ilerledikçe akşama doğru yaz sıcaklarının damarlarımızda neden olduğu genişleme ve varislerin etkisiyle ayaklarınızda dolgunluk ve şişlik hissedebilirsiniz. Yaz sıcaklarının damarlarımız üzerindeki etkisine bir de var olan varislerimizin kötü etkileri de eklenince gerçekten yaz ayları çekilmez bir hale dönüşür. Bunlara ek olarak, yazın ince kılcal damar varisleri oluşma sıklığı da artmaktadır. Güneşin ultraviyole ışınları, toplardamar duvar yapısında hasara yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı da cilt yüzeyine yakın kılcal damarlanmada artma olur. Özellikle de örümcek ağı tarzında ve oldukça kötü görünüme neden olan kılcal damarlar oluşur” dedi. Varis tedavilerinin yaz aylarında da yapılabildiğini ifade eden Tulukoğlu, “Özellikle iç varise yönelik lazer ve radyofrekans yöntemlerini rahatlıkla uygulayabiliyoruz. Kılcal damarlara yönelik ve en sık yaptığımız skleroterapi de (köpük tedavisi) her mevsim rahatlıkla yaptığımız yöntemlerdendir” diye konuştu.

Haberin Devamı

KEYİFLİ BİR YAZ İÇİN...

Varisi olan hastaların bazı önlemlerle ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak keyifli bir yaz mevsimi geçirmelerinin mümkün olduğunu söyleyen Tulukoğlu, şu önerilerde bulundu:Sıkı ve dar kıyafetlerden, topuklu ayakkabılardan kaçınmalısınız. Daha çok keten ve pamuk kumaşlardan yapılmış bol pantolonları ve etekleri tercih etmelisiniz. Mutlaka egzersiz yapın. Özellikle yürüme, koşma, bisiklet ve yüzme. Bu tür egzersizler varisli damarlarda göllenen kanın akışı artırarak bacaklarımızda rahatlamaya ve şikayetlerimizin azalmasına neden olur. Güneşin zararlı ışınlarının neden olduğu kılcal damar oluşumlarını en aza indirgemek için yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalısınız. Sıcakların artmasıyla gün içerisinde yeterince su içmek çok önemlidir. Diyetinize dikkat edip kilo almamalısınız. Yaz mevsiminde okulların kapalı olması ve yıllık izinler nedeniyle daha çok seyahat ederiz. Varisleri olan hastaların bu seyahatlerinde mutlaka diz altı ve orta basınçlı varis çorapları kullanmalarını öneririm.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!