Varis tedavisinde merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Varis tedavisinde merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 21:27

RADYOLOJİ Uzmanı Dr. Müge Afşar, varis tedavisi hakkında hastaların merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Varis tedavisine başlamadan önce bir radyoloji uzmanı tarafından bacak doppler incelemesi ve venöz haritalamanın yapılmasının önemine değinen Afşar, uygulanacak yöntemin bu inceleme sonucuna göre belirlenmesi gerekiğini vurguladı, şu bilgileri verdi:

¡ Bacaklarımda belirgin damarlar, kılcallar var, tedavi olmalı mıyım?: Bu sorunun yanıtını hastanın şikayetleriyle birlikte bir radyoloji uzmanı tarafından detaylı bacak doppler inceleme ve venöz haritalama (toplardamar haritası) yapıldıktan sonra söylemek daha doğrudur. İnceleme sonucuna göre damar yetmezliği var mı, varsa hangi damarda, hangi seviyede belirlemek gerekir. Tedavi ona göre planlanır.

¡ Doppler sonucunda yetmezliğim yok ama görünür damarlarım var rahatsız oluyorum. Tedavi olmalı mıyım?: Yetmezlik saptanmamışsa, yüzeyel damarlara estetik amaçlı tedavi uygulanabilir. Genellikle 3-5 milim çapında olan damarlara skleroterapi; 1-3 milim çaplı damarlar içinse yüzeyel radyofrekans veya yüzeysel lazer tedavisi tercih edilmektedir. Skleroterapi, damar içine kimyasal bir ajanın verilmesiyle damarları kapatmayı hedefleyen, sonrasında varis çorabıyla desteklenen bir tedavi yöntemidir. Radyofrekans ve lazer ise ısı etkisiyle damarları yakarak etki göstermektedir. Sonrasında çorap kullanımı gerekmez.

Haberin Devamı

¡ Doppler sonucuna göre yetmezliğim var. Ameliyat mı olmam gerekiyor?: Günümüzde yetmezliğe bağlı varis tedavileri ameliyatsız olarak yapılabilmektedir. Tek bir iğne deliğinden girilerek, kesi ve iz olmadan damar içi lazer, damar içi radyofrekans, buhar veya yapıştırıcı gibi değişik yöntemler kullanılmaktadır. Uygulanacak yöntem hastanın durumuna ve tedaviyi uygulayacak hekimin tercihine göre değişebilmektedir. Bugünkü bilimsel veriler, bu yöntemlerin başarı oranlarının birbirine yakın olduğunu göstermektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!