Varis tedavisi kişiye özel olarak planlanmalı

Güncelleme Tarihi:

Varis tedavisi kişiye özel olarak planlanmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 21:46

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Erdal, altekstremitenin toplardamar yetmezliği olarak adlandırılan varis tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğini belirterek, varisler hakkında bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

Haberin Devamı

VARİS belirtilerini anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Erdal, bacaklarınızda mavi, mor şişlikler, ağrı, ağırlık hissi, şişlik, uyuşukluk ve kaşınma varsa, bunların varis olabileceğini söyledi. Varislerin, kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleri olarak üçe ayrıldığını belirten Erdal, varis çeşitleri hakkında bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı: · Kılcal damar varisleri: Çapları bir milimetreden azdır ve telenjiektazi olarak adlandırılır. Bu varisler genellikle kılcal damarların çatlamaları sonucu oluşur. Görüntü olarak örümcek ağına benzer. Gebelik ve hormon kullanan genç kadınlarda sıkça görülür. · Retiküler varisleri: Çapları bir-üç milimetre arasındadır ve daha ziyade diz arkası ve ayak bileği çevresinde görülen ciltten hafif kabarık ve mavi renklidir. · Büyük toplardamar varisleri: Bacaktaki büyük ve küçük safen ven denilen toplardamarların yetmezliği sonucunda oluşur. Ciltten oldukça kabarık ve yeşilimsi olurlar. Varis belirtilerinin tamamını gösterirler.

Haberin Devamı

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

VARİS tedavisinin kişiye özel planlandığını ve tedavide çeşitli yöntemlerden yararlanıldığını belirten Prof. Dr. Cenk Erdal, şöyle dedi: “Varisli damarın lazerle tedavi yönteminde damar içine bir katater yerleştirilmekte ve lazer cihazından bir ışın gönderilerek damar yakılmaktadır. Radyofrekans yönteminde ise yine bir katater yardımıyla damar içine radyo dalgaları gönderilir. Bu esnada bir ısı oluşur ve damar yakılmış olur. Bu işlemler esnasında sadece lokal anestezi kullanılır ve hastalar günübirlik tedavi olup hastaneden çıkabilir. Damar içine köpük vererek varisi düzeltmek, yani damar skleroterapisi özellikle 1-3 milim çapındaki retiküler venlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Daha küçük çaplı 1 milim ve altında olan telenjiektazilerin tedavisinde ise yüzeyel RF tedavisi kullanmaktayız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!