Varis tedavisi büyüklüğü ve şekline göre planlanır

Güncelleme Tarihi:

Varis tedavisi büyüklüğü ve şekline göre planlanır
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 21:55

Toplardamarların genişlemesi veya uzaması olarakortaya çıkan varisler hakkında bilgi veren Op. Dr. KöksalDönmez, tedavinin kişiye özel olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

GENELLİKLE alt bacakta görülen varislerin yüzeysel toplardamarların belirgin ve kıvrılı şekle sokarak sorun oluşturduğunu kaydeden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Dönmez, “Burada temel problem, damarda meydana gelen sorunun kalıcı olmasıdır. İlk başlarda sadece görüntü kirliliği yaratan varis, zamanla ağrılı ve ciddi bir rahatsızlık haline dönebilir. Varisiniz varsa ayakta durduğunuz süre arttıkça bacak ağrısı, şişlik, dolgunluk hissiyatı ve kramplar olabilir. Bunun yanı sıra damarlarda görünen bozukluk hastayı rahatsız eder. Yaşam kalitesi azalır ve psikolojisi olumsuz etkilenir” dedi. Erkeklere oranlara kadınlarda daha çok görülen varisin, genellikle genetik olduğunu söyleyen Dönmez, “Aile genetiğinde varis geçmişi varsa, görülme olasılığı artar. Ayrıca hamilelik, şişmanlık, toplardamar tıkanıklığı, yapısal olarak damarlarda zayıflık ve yaşlılık gibi sebeplerle de varis görülme ihtimali yükselir. Sağlıklı kişilerde, kan akışı ayak bileklerinden kalbe doğru hareket eder. Tam tersi durumda ise bacaklardaki kan yukarıdan aşağıya doğru akar veya deri yüzeyine doğru kaçar. Bunun sonucunda toplardamarda kan basıncı artar ve varisler ortaya çıkar” diye konuştu.

Haberin Devamı

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ OLMALI

Varis tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğini belirten Dönmez, şöyle devam etti: “Tedavi, varisin büyüklüğü ve şekline göre planlanır. Günümüzde lazerle, köpükle ve cerrahi olarak varis tedavisi sık kullanılan uygulamalar arasındadır. Tedavi gecikirse varis ayak bileğine kadar ilerleyerek son aşamasını tamamlar. Uzun yıllar tedavi edilmeyen damarlarda pıhtı meydana gelebilir. Herhangi bir travma sonucu kanama oluşabilir.”

VARİS ŞİKAYETLERİNİ
BÖYLE AZALTABİLİRSİNİZ
· Komşu teyzenin kremini,
ilacını kullanmamak.
· Doktora gitmek.
· Düzenli yürüyüş.
· Varis çorabı giymek.
· Uzun süre ayakta durmamak
ya da oturmamak.
· Bacakları kalp seviyesini
üstüne kaldırmak.
· Rahat ayakkabı giymek.
· Dar kıyafetler giymemek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!