Varis görülmesi giderek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Varis görülmesi giderek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 22:55

Varis hastalığının dünya genelinde yetişkin nüfusun yüzde 20 ileyüzde 40 gibi büyük bir bölümünüetkilediğini belirten Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş,“Varis, yaşam kalitesini düşürenşikayetlere neden olması yanısıra akciğer embolisi dediğimiz(pulmomer emboli) riskiyleölümcül olabilen hastalıklardan biri” dedi,tedavisi hakkındabilgiler verdi.

Haberin Devamı

KADINLARIN varis söz konusu olduğunda erkeklere oranla daha fazla risk taşıdığını söyleyen Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, cinsiyetin varisi etkileyen etkenler arasında ilk sırada geldiğini söyledi. Yaşın ilerlemesinin dokuların zayıflamasına, dolayısıyla varis oluşumuna neden olabildiğini ifade eden Güneş, “Ayrıca genetik faktörler de önemli nedenler arasında yer alır. Fazla kilolu olmak, karın içi basıncının artmasında, dolayısıyla damar yapısının bozulmasında etkili olur. Hamilelik, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı ve meslekler de varis oluşumuna neden olan etkenler arasında yer almaktadır” diye konuştu.

HASTALARIN YAKINMALARI

Hastaların bacaklarda, özellikle akşamları ve efor sonrasında ağrı, yorgunluk ve ağırlık hissi, bacakta kılcal damar oluşması, ayak bileğinde şişlik ve mor lekeler, Staz dermatiti veya venöz egzema denen ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk olması, cilt renginde koyulaşma şikayetleriyle doktora başvurduklarını kaydeden Güneş, “Öncelikle detaylı bir muayene, sonrasında hem tanı hem de tedavi yöntemini belirlemek amacıyla venöz doppler ultrason yapılması gerekmektedir” dedi.

Haberin Devamı

TEDAVİ OLUNMAZSA NE OLUR?

Varisli damarların büyük bir bölümünün genellikle kötü sonuçlara neden olmadığını belirten Güneş, şu bilgileri verdi: “Çok ciddi varislerde ağrı, dolgunluk hissi, uzun süre ayakta kalamama veya yürüyememe sonucu iş gücünde azalma ve yaşam kalitesinde bozulma olur. Özellikle ileri yaşlarda varisli bacaklarda küçük çarpmalarla ciddi kanamalar olabilir. Damar iltihabı olarak bilinen tromboflebit oluşabilir. Derin damarlarda pıhtı oluşturarak akciğer embolisine neden olabilir. Akciğer embolisi tehlikeli bir hastalıktır. Bacaklarda oluşacak yaraların iyileşmesi çok çok uzun sürmektedir.”

VARİSTE TEDAVİ SEÇENEKLERİ · Skleroterapi: Örümcek ağı veya retiküler varisler için skleroterapi (köpük veya iğne tedavisi). Bu tedavinin ana amacı kozmetik görünümdür. Skleroterapi seansı 10-15 dakika kadar sürer. 7-10 aralarla seanslar halinde uygulanabilir. · Ameliyat: Striping klasik ameliyat yöntemi. Kasık ile ayak bileği veya diz arasındaki kesilerden yararlanılarak yüzeyel toplardamar sıyrılarak çıkarılır. Bu işlem genel veya spinal anestezi ile yapılır ve hasta bir gece hastanede yatar. Bir hafta istirahat gerektirir. · Ameliyatsız Yöntemler: Endovenöz ablasyon (halk arasnda lazer olarak bilinen yöntem). Toplardamar içine bir iğne yolu ile girildikten sonra ısı veren kateter aracılığıyla damar içeriden yakılarak devre dışı bırakılır. Lokal anesteziyle yapılır. İşlemden hemen sonra hasta yürüyebilir pozisyonda olur ve aynı gün taburcu edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!