Uyku apnesi bazı kalp sorunlarına yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

Uyku apnesi bazı kalp sorunlarına yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 17:52

Dr. Abdurrezzak Börekçi, uyku apnesi var olan hastalarıntedavisi için mutlaka uzman bir doktora danışmasıgerektiği ve kalp ile ilgili sorunlar için de detaylı bir kalpmuayenesinden geçmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdurrezzak Börekçi, uyku apnesinin hastaların yaşamını olumsuz yönde etkilediğini ve kalp ile ilgili bir takım başka sorunlara da yol açabileceğini söyledi. Uyku apnesinin, hem kalp damar hastalıklarının önemli sebeplerinden biri olan hipertansiyona sebep olduğunu hem de var olan hipertansiyonun tedavisini zorlaştırdığını söyleyen Dr. Abdurrezzak Börekçi, “Sağlıklı bireylerde, normalde uyku periyodu sırasında kan basıncı kısmen düşer. Uyku apnesi olanlarda bu düşme olmadığı gibi, daha da yüksek olma eğiliminde olabiliyor. Uyku apnesinin neden olduğu kontrolsüz hipertansiyon, kalp krizi, inme ve böbrek yetersizliğinin önde gelen sebeplerinden biridir” dedi.

KALBİN YÜKÜ ARTIYOR

“Uyku apnesi, uyku sırasında kalbin iş yükünü artırdığı için, uyku apnesi olanlarda kalp yetersizliği gelişme riski daha yüksek” diyen Börekçi, “Ateroskleroza yol açtığı için koroner arter hastalığı ve inme riskini artırmaktadır. Ölümcül ritim bozuklukları ve kalp krizlerine neden olduğu için, uyku sırasındaki ani ölümlerin en önemli sebeplerinden biridir” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAŞAM KONFORUNU ETKİLER

Uyku apnesinin erkeklerin yüzde 4’ünün, kadınların yüzde 2’sinin hayatını her yönüyle olumsuz etkilediğini kaydeden Börekçi, şöyle devam etti: “Uyku apnesi tedavi edildiği takdirde, yaşam konforundaki iyileşme ile birlikte, sözünü ettiğimiz bu olumsuz sonuçların önüne büyük oranda geçilebildiği bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Bir takım sosyal ve ailevi sebeplerden dolayı, hastaların önemli bir kısmı tanı ve tedavi sürecine yanaşmıyor. Tedaviye uyum sürecindeki zorluklar nedeniyle, tanı konulduğu halde tedaviye hiç başlamayan ya da tedaviyi bırakanların sayısı az değil. Tanı ve tedavi sürecinde, hastaların karar verirken, uyku apnesinin uzun vadede nelere yol açabileceğini göz önünde bulundurmalarını istiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!