Uygun tedaviyle varis sorun olmaktan çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Uygun tedaviyle varis sorun olmaktan çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 16:40

Prof. Dr. Orhan Gökalp,kimisi için sonu gelmeyenkramp şeklindeki ağrılar,kimisi için ise çok ciddiestetik kaygılara neden olan varislerinuygun şekildetedavi edildiğizaman kolaylıklabaş edilebilen birhastalık olduğunuaçıkladı

Haberin Devamı

VARİSİN her yaşta görülebilen, kimi zaman ağrı şişlik gibi şikayetlere kimi zaman da estetik kaygılara yol açabilen çok yaygın bir hastalık olduğunu belirten kalp damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Orhan Gökalp, gözle ancak görülebilen kılcal damarlar şeklindeki varislerden yaklaşık bir parmak kalınlığında, son derece kötü görünen pake denilen şişkin damarlara kadar çok geniş bir yelpazede ortaya çıkabildiklerini söyledi. Gökalp, hastalığın şiddetine bağlı olarak tedavi seçeneklerinin değişkenlik gösterdiğini de kaydetti.

HASTALIĞA GÖRE TEDAVİ

Variste tedavinin varisin şekline göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Orhan Gökalp, “Kılcal damarlar şeklindeki 1-2 milimlik varisler, skleroterapi denilen damarın içine sıkılan yapıştırıcı ilaçlarla ya da radyofrekans veya lazer dediğimiz ısı tabanlı uygulamalarla tedavi edilirken, pake dediğimiz daha büyük varisler ise köpük tedavisi veya ameliyatla tedavi edilmektedir. Ancak bu tedavilerin tamamında gene varis ile ilişkili venöz yetmezlik (halk arasında iç varis diye tabir edilen) var mı diye tetkik edilmesi, tedavinin başarısı açısından önem arz etmektedir. Bu tedavilere ek olarak kişinin yaşam tarzı ile ilgili düzenlemeler ve varis çorabı dediğimiz kompresyon çorapları da tedaviyi destekleyici unsurlar olarak sıklıkla uygulanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

TEDAVİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Hastalığın şiddetine bağlı olarak uygulanan farklı tedavi seçeneklerinin sürelerinin de farklılıklar gösterdiğini kaydeden Gökalp, şöyle devam etti: “Skleroterapi ya da kılcal varislerin radyofrekans veya lazerle tedavisi yaklaşık 30-45 dakika süren bir kaç seansta tedavi edilebilir. Daha kalın, pake dediğimiz büyük varisler ise tek seansta ameliyatla tedavi edilebilmektedir. Tedavi zamanlaması, tedavinin sonbahar da ya kışın yapılması sıklıkla tercih edilen zaman aralıklarıdır. Tedavi sonrasında varis çorabı kullanılması, tedavinin devamı için gerekli olduğu için, yazın sıcak zamanlarda çorap giyilmesindeki zorluk bu tercihin temel nedenidir. Bu nedenle kışın en sert zamanlarının yaşandığı, dolayısıyla güneşin etkisinin en az olduğu bu dönemler varis tedavisi için en doğru zamanlardır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!