Urlalı kadınların hayatını Kooperatif değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Urlalı kadınların hayatını Kooperatif değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2022 22:38

“Enginar, bamya, börülce, çilek, zeytin, nohut ve taze bakla gibi birçok sebze-meyvenin yerelde üretilmesini teşvik ediyoruz” diyen Sibel Uyar, “Böylece tarım arazile-rinin yok olmaması konusunda da fayda sağlamış oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Urla’da, 2014’te yereldeki kadınların kalkınmasını hedefleyen bir proje kapsamında kurulan Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, bugün 171 kadın ortağıyla üretim serüvenine devam ediyor. Kooperatif, yerelde yaşayan, iş imkanı bulamayan, ev eksenli üretim yapan kadınlara da istihdam sağlıyor. Bunun yanında birçok farklı özellikteki kadının bir arada üretmesi sayesinde sosyalleşmelerine de katkı sağlamış oluyor.
 “Ev eksenli çalışan, bireysel üretim yapan kadınlar olarak tek bir çatı altında toplanıp birlikte üretim yapacak olma fikri bizleri çok heyecanlandırmıştı” diyen kooperatifin 2’nci Başkanı Sibel Uyar, “Kooperatifle ilgili hedeflerimizin, hayallerimizin çok olması bizleri daha şevkle çalışmaya itti. Hem birlikte üretecek olmanın heyecanı, hem de kooperatifin Urlalı kadınlara ekonomik olarak katkı sağlayacak olması bizleri motive etti” dedi.

Haberin Devamı

Urlalı kadınların hayatını Kooperatif değiştirdi

ÇOCUĞUNU OKUTUYOR

Uyar, “Bireysel olarak kendini geliştiren, sosyalleşen kadın, evinde çocuğuna, eşine de destek oluyor. Çocuğunun okul masraflarını karşılayıp, okutuyor. Evinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Kazandığı parasını, yine yaşadığı Urla’da yerel esnaftan alışveriş yaparak harcıyor. Kooperatifin yerel tarım ürünlerini yerel üreticiden temin edip ürettiği için çiftçiye, kadın üreticiye, tarıma fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.

ANA ÜRÜN ENGİNAR

 Ana ürünlerinin coğrafi işaretli Urla sakız enginarı olduğunu söyleyen Sibel Uyar, ekledi: “Enginar mevsimi olan mart, nisan ve mayısta hasat yapıyoruz. Taze olarak satışın yanı sıra enginarın vakumlu halini, konserve çeşitlerini, reçelini, eriştesini, mezesini, turşusunu, yaprağını ve kurusunu hazırlayıp satıyoruz. Enginarın Urla ve kooperatifimiz için çok önemli bir rolü var. 2015’te ilkini yaptığımız Urla Uluslararası Enginar Festivali çok renkli ve coşkulu geçmişti. Bu sene 8’incisini 6-8 Mayıs’ta yapıyoruz. Urla’mıza, çiftçiye, esnafa ve kooperatifimize çok büyük katkıları olan festival yöreye değer katıyor.”

Haberin Devamı

Kadınlara ve tüm sağlıklı gıda tüketmek isteyen insanlara çağrıda bulunan Sibel Uyar, “Alışverişlerinizi kadın kooperatiflerinin ürünlerini alarak yaparsanız, kadına, çocuğa, tarıma, eğitime katkı sağlamış olacaksınız” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!