"Türkiye’nin temiz enerji üssü olmaya talibiz"

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin temiz enerji üssü olmaya talibiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2023 03:39

İzmir’in Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün yüzde 17’sine sahip olduğunu söyleyen EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, “İzmir’in kuzey aksının çok yakında temiz enerji imalatında merkez olacağını net bir şekilde söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı



HEM temiz enerji kaynakları, hem de ana ve yan sanayide faaliyet gösteren şirketler İzmir’de kümeleniyor. İzmir bu yapısıyla da Türkiye’nin temiz enerjiye geçişinde kilit bir rol oynamayı hedefliyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de temiz enerji sektörünün daha güçlü bir şekilde temsili için Türkiye’nin ilk ‘Temiz Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulması girişimlerine devam ediyor. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir’in Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün yüzde 17’sine sahip olduğuna dikkat çekti, “Özellikle Aliağa, Bergama, Çandarlı, Dikili, Menemen’de temiz enerjiye yönelik yeni nesil yatırımlar söz konusu. İzmir’in kuzey aksının çok yakında temiz enerji imalatında merkez olacağını net bir şekilde söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin temiz enerji üssü olmaya talibiz

YENİ BİRLİK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Eskinazi, EİB bünyesinde kurmayı planladıkları Temiz Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen uluslararası sermaye için de referans noktası olacağını vurguladı. Jak Eskinazi, “Yapılan saha araştırmaları Türkiye’nin temiz enerji ekipmanları ihracatının yıllık 1.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu gösteriyor. Ancak temiz enerji sektöründe faaliyet gösteren; makine, ekipman, komponent ve aksam üreten firmalarımızın yaptıkları ihracatları kayıt altına alan özel bir Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) tanımlaması bulunmuyor. EİB bünyesinde Temiz Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği kurma çalışmalarımıza geçtiğimiz yıl başladık. Sektör bu konuda istekli, kamuoyundan büyük bir destek görüyoruz. 200’ü İzmir’de olmak üzere temiz enerji ekipmanları alanında ihracat yapan 309 firmanın ürün ve hizmet bazlı incelemesini sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu birliğimizi EİB’e kazandırmak önceliklerimiz arasında olacak” ifadelerini kullandı.

DIŞA BAĞIMLIĞIN ÖNÜNE GEÇER
Eskinazi, şöyle devam etti: “2030’a kadar 40 GW güneş, 30 GW rüzgar kapasitesine ulaşmak Türkiye’nin elektrik üretiminde dışa bağımlılığını yarıya düşürecek. Şu anda güneş enerjisi 9 GW ve rüzgar enerjisi 11 GW kapasitede bulunuyor. Enerji bağımsızlığı ancak temiz enerjiyle mümkün. Temiz Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasıyla firmalarımızın devlet desteklerinden, tasarım ve marka teşviklerinden, yurtdışı pazarlama faaliyetlerinden, belgelendirme desteklerinden faydalanmaları ve en önemlisi kendi sorunlarını bir çatı altında tartışıp Bakanlık nezdinde takip etmelerini sağlayacağız.”

Haberin Devamı

 
ÇANDARLI LİMANI’NA DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR SANTRALİ
JAK Eskinazi, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin deniz üstü (offshore) rüzgar santrallerini kurup faaliyete geçirdiğini söyledi. Dünya Bankası’nın raporuna göre Türkiye’de belirlenen dört bölgede toplamda 54 GW deniz üstü rüzgar enerjisi kurulum potansiyeli olduğunu ifade eden Eskinazi, “Bu kapsamda İzmir, ilerleyen dönemlerde yapılacak karasal ve deniz üstü rüzgar santrali kurulumları açısından yatırımcılara önemli fırsatlar vaat ediyor. Temeli 2011 Mayıs’ta atılan Çandarlı Limanı’nın kısa vadede liman olarak kullanılması yerine Türkiye’yi deniz üstü rüzgar enerjisinde dünyanın en önemli üretim üssü yapabilecek bir merkez olarak değerlendirilebilir. Çünkü temiz enerji sektörü kurulum için geniş alanlara ihtiyaç duyuyor. Aliağa’da ise geleceğin enerjisi olan hidrojen ağırlıklı yatırımlar söz konusu. İzmir rüzgar enerjisinin yanı sıra güneş, jeotermal, biyokütle, hidrojen alanlarında da çok sayıda firmanın faaliyet gösterdiği bir kent” diye konuştu.

Haberin Devamı

 
BÜYÜK OYUNCULARDAN YATIRIM
MENEMEN Serbest Bölge’de ve Bergama’da halihazırda temiz enerji sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük yatırımcılarının yer aldığını dile getiren Jak Eskinazi, şöyle devam etti: “Bergama’da kurulan İzmir’in üçüncü serbest bölgesi Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde (BASBAŞ) yeni büyük bir temiz enerji kümelenmesi oluşuyor. Menemen’de ise ikinci yeni serbest bölge kuruluyor. Dünyanın büyük oyuncuları bu lokasyonlara yeni yatırımlar yapacak. Ülkemizin 4 rüzgar türbin kanadı fabrikasının 4’ü de İzmir’de. Aynı şekilde ülkemizin 7 rüzgar türbin kulesi şirketinin 5’i İzmir’de faaliyet gösteriyor. İzmir, ülkedeki tek AR-GE merkezine ev sahipliği yapan şehir. Geçtiğimiz yıl rüzgar enerjisi sektöründe ülkemizin ilk AR-GE merkezi İzmir’de faaliyetlerine başladı. İstanbul-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Boğazı’yla lojistik altyapısının güçlendirilmesi de büyük bir avantaj.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!