Travma sonrası stres bozukluğu için EMDR

Güncelleme Tarihi:

Travma sonrası stres bozukluğu için EMDR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:23

ÜLKEMİZDE yaşanan son deprem felaketinden sonra stres bozukluğunun görülmesinin arttığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, travma sonrası stres bozukluğu olan uygun hastalarda etkinliği kanıtlanmış, güçlü bir tedavi yöntemi olan EMDR (Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) terapisinin başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bora, travmanın bireyin fiziksel ya da duygusal anlamda dehşet verici ve tehdit edici olarak deneyimlediği veya tanıklık ettiği, beklenmedik ve ani şekilde ortaya çıkan, kişinin kendi kendine başa çıkma becerilerinin yetersiz kaldığı her türlü olaya maruz kalması olarak adlandırıldığını belirtti. Travmatik olayın bizzat yaşanması dışında, aileden birinin, arkadaşının veya toplumsal olaylarda başka bireylerin başına gelmesinin de kişide travma etkisi yaratabildiğini kaydeden Bora, “Özellikle yazılı ve görsel basın ile sosyal medya yoluyla da travmatik olayların duyulması ve bilinmesi de travma etkisi yaratır. Travmatik olaylara örnek olarak deprem, yangın, sel gibi afetler, cinsel şiddet-taciz, büyük trafik kazaları ve çocukluk çağı travmaları sayılabilir” dedi.

Haberin Devamı

EMDR TERAPİSİ

Travmatik bir olaya maruz kalındıktan sonra, olayın üzerinden en az bir ay geçmesine rağmen günlük hayatı etkileyecek boyutta ruhsal şikayetlerin devam etmesi durumunda psikiyatrik tedavilerin gündeme gelmesi gerektiğini ifade eden Bora, “Travma sonrası stres bozukluğunda etkinliği kanıtlanmış, güçlü bir tedavi yöntemi de EMDR terapisidir. EMDR terapisinin alt yapısını, uyum sağlayıcı bilgi işleme modeli oluşturur. Travmalarda beynimizin uyum sağlayıcı şekilde olayları algılama ve hazmetme yeteneği bozulur. Beyne hatalı şekilde kodlanmış bu duygu ve düşünceler ruhsal iyilik halimizi bozar. EMDR, psikolojik travmanın beyinde tekrar düzgün şekilde işlenmesini ve sağlıklı depolanmasını sağlar” diye konuştu.

NASIL UYGULANIR?

Seans esnasında deneyimli psikoterapist eşliğinde yaşanan olayın tekrar ele alındığını kaydeden Bora, şu bilgileri verdi: “Bu esnada terapist, çift yönlü uyarım yaparak beynin aynı anda sağ ve sol yarımküresini aktifler. Çift yönlü uyarım için EMDR için özel üretilmiş cihazlarla ışık, titreşim ve ses uyarıları kullanılır. Kişi seans esnasında tamamen uyanık ve terapistle konuşarak etkileşim halindedir. Kişinin içinde bulunduğu duruma göre değişmekle birlikte çoğunlukla 3-8 seans arasında iyileşme sağlanır. EMDR tedavisinde iyileşme hızı yüksek ve gelecekteki tetikleyicilerle de çalışıldığı için kalıcıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!