Tek taraflı ses teli felcine bağlı ses kısıklığı kader değil

Güncelleme Tarihi:

Tek taraflı ses teli felcine bağlı ses kısıklığı kader değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:17

KULAK Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini söyledi. Demirhan, “Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi, felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz” dedi.

Haberin Devamı

 

¡ Ses teli felci neden olur?: Ses teli felci genellikle guatr nedeniyle yapılan tiroid bezi ameliyatları sonrası gelişir. Bunun yanı sıra boyun fıtığı ameliyatları, kalp, akciğer ve kafa tabanı ameliyatları sonrasında da görülebilmektedir. Ayrıca akciğer ve boyundaki bazı hastalıkların veya kanserlerin ilk belirtisi olarak da görülebilmektedir. Bazen de tüm muayene ve değerlendirmelere rağmen ses teli felcine neden olabilecek bir sebep bulunamayabilir.

¡ Ses kısıklığına dikkat: Tek taraflı ses teli felcinde sık görülen şikayet ses kısıklığıdır. Bu hastalıkta ses, güçsüz ve nefeslidir. Konuşma sırasında genellikle nefes darlığına da yol açar. Ses teli felcinin şiddeti fazla ise sıvı gıdaları yutma sırasında öksürük krizlerine de yol açabilir.

Haberin Devamı

¡ Ses teli felci nasıl tedavi edilir?: Ses teli felcine bağlı gelişen ses kısıklığı, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hastalığın tedavisinde ses terapisi, ses teli dolgusu ve ses teli implantı olmak üzere üç farklı tedaviden yararlanılmaktadır. Ses terapisi, felç geliştikten sonraki erken dönemde etkilidir ve ses teli kaslarının güçlendirilmesini ve koordinasyonunu sağlayacak bazı egzersizlerden oluşmaktadır. Ses teli implantı ameliyatı için felç geliştikten sonra genellikle 6-9 ay beklemek gerekmektedir. Ancak daha hızlı bir şekilde sesine kavuşmak isteyen hastalarda ses teli dolgusu tercih edilmektedir.

¡ Erken tedavi başarıyı artırır mı?: Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar başarılı sonuçlar alınmaktadır. Daha önceleri, hastalarımıza önerdiğimiz ‘6 ay bekleyelim, ses teli felciniz iyileşmezse tedavi ederiz’ yaklaşımı artık güncelliğini kaybetmiştir. Hastalar mümkün olan en kısa zamanda ses hastalıkları konusunda deneyimli bir KBB uzmanına başvurarak kendilerine uygun tedaviye başlamalıdırlar. Yıllar öncesinde ses teli felci gelişen hastalar da ses teli implant ameliyatı ile sağlıklı seslerine kavuşabilmektedirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!