Tarihi rekolte

Güncelleme Tarihi:

Tarihi rekolte
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2022 16:04

Ali Nedim Güreli, İspanya ve İtalya’dan gelen kuraklık haberleri karşısında Türk zeytinyağının durumuyla ilgili yorum yaparken temkini elden bırakmamak gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

 

 

İHRACATTA 400 milyon dolara koşan zeytin ve zeytinyağı sektörü, yeni sezona güçlü bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin geçmiş dönem başkanlarından Nejat Atalan Dış Ticaret A.Ş. ortağı Ali Nedim Güreli de hem sezona hem de sektöre ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 1976’dan bu yana sektörün içinde bulunduğunu belirten Ali Nedim Güreli, bugüne kadar böyle bir rekolte görmediğini söyledi. Bu rakama ulaşılmasında 2000’li yılların başında 90 milyon olan zeytin ağaç varlığını artırmaya yönelik öncüleri arasında yer aldıkları kampanyaların etkisine değinen Güreli, şöyle devam etti:

Tarihi rekolte

Haberin Devamı

DOĞRU BİR ŞEY YAPMIŞIZ
“Bugün zeytin ağaç varlığımız 190 milyona ulaştı. O günlerde dikilen ağaçlarla ilgili netice alındı. Dikilen o ağaçların meyve vermesi küresel ısınma gibi konular nedeniyle geç kaldı ama oldu. Ölmeden bu günleri gördüğüm için çok mutluyum. Doğru bir şey yapmışız.”

500 MİLYON $’LIK GELİR
Tahmini rekolte beklentisini 350- 400 bin ton olarak açıklayan Güreli, “Benim bundan önce gördüğüm en muazzam rekolte 240 bin ton idi. O yıl, ihracat şampiyonu olmuştuk. Nasıl bir sene olacağını ise hep birlikte yaşayarak göreceğiz. 120 bin ton ihracat yapsak 500 milyon doların üzerinde ihracat geliri olur. Zeytini de eklediğimizde bu rakam daha da yüksek olur” dedi.

TEMKİNİ ELDEN BIRAKMAYALIM
İspanya ve İtalya’dan gelen kuraklık haberleri karşısında Türk zeytinyağının durumuyla ilgili yorum yaparken temkini elden bırakmamak gerektiğini ifade eden Güreli, “İspanya, İtalya, Yunanistan’ı dahil ettiğimizde AB’nin ürettiği yağ, kendi iç tüketimini karşılıyor. Dolayısıyla yapacakları ihracat için Tunus ve Türkiye’ye başvurmak zorundalar. Yüksek rekolteye rağmen, süreç iyi yönetilirse Türkiye’de zeytinyağı fiyatı düşmez. Hatta dikkatli bir politika uygulanabilirse fiyat artışı bile olabilir. Bu seneyi kazasız belasız atlatıp seneyi de 350 bin ton mahsulle kapattık mı arkası gelir ve Türk zeytinyağının dünyadaki konumu perçinlenir” diye konuştular.

Haberin Devamı


KRİZE KARŞI
STOK ŞART
PANDEMİ, küresel ısınma ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından dünya genelinde ortaya çıkan gıda krizi karşısında zeytinyağında ‘milli stok’ uygulanmasının gündeme alınması gerektiğine dikkat çeken Ali Nedim Güreli, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Son yaşadıklarımız geçmişte bıraktığımız milli stoğun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Zeytinyağında güvenlik stoğu olması lazım. Pandemi, küresel ısınma ve savaşı birbiri ardına yaşadığımız bu süreçte yapmamız gereken tek şey üretmek. Rekolteye bakarak bu 40 bin ton olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!