Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi

Güncelleme Tarihi:

Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 12:05

Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi

Haberin Devamı

Görmezden gelmeyelim

ŞİZOFRENİ hastalığı ve tedavisinin binlerce yıllık ilgi çekici tarihine tanıklık eden 'Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi', Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde sergilenmeye başladı.
İstanbul ve Ankara'nın ardından 'Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi' İzmir'de Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde ziyaretçilerle buluştu. Türkiye'de bir ilk olan sergi, toplumun şizofreni hastalığına olan ilgisini artırıp konuya önyargılardan uzak, farklı bir açıdan bakmasını ve şizofreni hastalarını anlayabilmesini hedeflediği aktarıldı. Sergi, ziyaretçilerine sadece izleyici olacakları değil, zaman zaman farklı duyularıyla deneyimleyebilecekleri bir serüven vaat ediyor. Görsel, işitsel efektler kullanılan ve üç boyutlu kutu ile canlandırmalarla çekici hale gelen sergide en çok ilgiyi, bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemeye imkan veren Empati Kabini ile bilimsel kanıtların bulunmadığı, hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren 'Dönen Yatak' görüyor. Sergide ilk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumların konuya yaklaşımları, bilim insanları ve hekimlerin yüzlerce yıla yayılan uğraşıları, üç boyutlu kutularda görsel, işitsel efektlerin yanı sıra canlandırmaları ilgi çekici bir şekilde aktarılıyor.
20 HAZİRAN'A KADAR AÇIK
Şizofreni konusunda toplumsal farkındalık yaratacak Abdi İbrahim Otsuka'nın katkılarıyla hazırlanan serginin danışmanlığını Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç Dr. Haldun Soygür, küratörlüğünü ise Çağlar Gözüaçık üstlendi. Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni sergisi'nin, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 20 Haziran'a kadar, Pazar günleri hariç 9.00 ile 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.
İZMİR (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!