Tam kapalı boyun fıtığı ameliyatıyla hızlı iyileşme

Güncelleme Tarihi:

Tam kapalı boyun fıtığı ameliyatıyla hızlı iyileşme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 18:31

Boyun fıtığı ameliyatlarının gelişen teknolojiyle birlikte uygun hastalarda ‘tam kapalı’ teknikle yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Murat Sayın,tam kapalı boyun fıtığı ameliyatları hakkında bilgiler verdi

Haberin Devamı

BEYİN, sinir ve omurga cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Murat Sayın, diğer kapalı ameliyat tekniklerinden farklı olarak, tam endoskopik yöntemde fıtığın olduğu bölgeye 5 milimetrelik bir kamera sistemiyle herhangi bir doku hasarı yaratmadan ulaşılabildiğini ve fıtığın yüksek çözünürlüklü görüntüleme cihazları eşliğinde güvenli olarak çıkarılabildiğini açıkladı. Tam kapalı boyun fıtığı ameliyatında endoskopik olarak 3-5 milimlik çok küçük bir kesiden giriş yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Sayın, “Özel açılı kameraları olan cihazlarla, anatomik boşluklar arasından süzülerek ilerleniyor. Bu sayede doku hasarı olmuyor. Fıtıklı bölgenin alınması işleminde kanama yok denecek kadar az. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra hemen yürütülüyor, ertesi gün de taburcu ediliyor. Açılan kesi son derece küçük ve operasyon sonrası dikişsiz modern kapatma yöntemi uygulaması olduğu için, izler yok denecek kadar az” dedi.

Haberin Devamı

5 GÜN SONRA İŞBAŞI

Sayın, hastalara ameliyat sonrası 5 gün boyunca sakin ve ılımlı bir istirahat dönemi önerdiklerine dikkat çekerek, bu süreç içinde her türlü kişisel gereksinimlerini kendilerinin karşılayabildiğini ve istedikleri kadar yürüyüş yapabildiklerini, ofis çalışanlarının 5’nci günde, ağır işte çalışanların ise 1 ay sonra işlerinin başına dönebildiğini söyledi. Boyun fıtığı ameliyatında kapalı ameliyatla tam kapalı ameliyat arasında fark olduğunu anlatan Sayın, iki ameliyat arasındaki farkı şöyle özetledi: “Mikro cerrahide kas dokusu sıyrılarak koparılmakta, kemik dokuya ulaşılmakta, kemik dokunun bir kısmı veya tamamının çıkarılmasını takiben fıtığa ulaşılabilmektedir. Bu doku hasarları, hastanın ameliyat sonrası döneminde ağrı oluşturarak iyileşme sürecindeki konforunu çok fazla düşürür ve sinir dokusu üzerinde yapışıklığa neden olabilir. Ancak, tam kapalı boyun fıtığı ameliyatında kas dokusu sıyrılmaz ve kemik dokusu çıkarılmaz. Endoskopi ile anatomik boşluklardan ilerlenir. Bu sayede dokular hasar görmez ve hasta ertesi gün taburcu edilerek çok az bir ağrı ile ağrı kesici kullanarak evde istirahate başlayabilir. Yüksek basınçlı su sistemi sayesinde enfeksiyon riski mikrodiskektomiye kıyasla çok daha azdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!