Ses teline de estetik yapılabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Ses teline de estetik yapılabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 17:36

Son yıllarda ses cerrahisi tekniklerindeki gelişmeler sayesinde ses tonunudeğiştirmek, başka bir deyişle sesin akordunu yapmanın mümkün hale geldiğinibelirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses estetiği hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

ÜLKEMİZDE özellikle ses hastalıklarıyla ilgilenen sayılı hekimlerden biri olan KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses estetiği için başvuran kadın hastaların genellikle seslerinin kalın olmasından, erkek hastaların ise seslerinin ince olmasından yakındıklarını söyledi. Demirhan, “Bazen seslerinin tonundaki bu bozukluk çok ileri boyutlarda olabiliyor ve sosyal ortamlarda seslerinin yadırganması nedeniyle diğer insanlarla iletişim kurmaktan çekinir hale gelebiliyorlar. Diğer yandan ses estetiği uygulamalarının önemli bir kısmının da cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş trans bireylerden oluşmaktadır” dedi. Ses tonlarından memnun olmayan tüm hastaların ses estetiği ameliyatına aday olduklarını belirten Demirhan, “Bu hastaların ses estetiği ile hayatları değişmekte ve yeni sesleriyle yeni bir hayata başlamaktadırlar. Ses estetiğinde uyguladığımız bir çok ameliyat tekniği var ve uygulayacağımız teknik, hastadan hastaya değişiklik gösteriyor” diye konuştu. Ameliyat hakkında bilgiler veren Demirhan, şunları söyledi: “Erkek hastalarda uyguladığımız ses kalınlaştırma ameliyatlarını genellikle hasta uyanıkken lokal anestezi altında, boyuna yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştiriyoruz. Hastanın ihtiyacı olan sesteki kalınlaşma miktarına uygun teknik belirlendikten sonra, ameliyat sırasında hastayı konuşturarak gerekli ayarlamaları yapıyor ve istediğimiz ses tonuna ulaşıyoruz. Kadınlarda veya erkekten kadına cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş trans bireylerde uyguladığımız ses inceltme ameliyatları ise seçilen ameliyat tekniğine göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.”

Haberin Devamı

SES TONU DEĞİŞİYOR

Hastaların sıklıkla, ses estetiği ameliyatıyla sesini çok beğendikleri bir sanatçının sesine sahip olup olamayacaklarını sorduklarını kaydeden Demirhan, “Uygulanan bu ameliyatlarda sadece gırtlakta yapılan değişikliklerle ses tonu değiştirilmektedir. Ancak kişiye özgü ses renginin oluşmasında gırtlağın dışında dil, dil kökü, damak ile burun ve sinüs boşluğu gibi anatomik yapılar da rol oynadığı için, ses estetiği ile sesinizi beğendiğimiz birinin sesine dönüştürmek maalesef mümkün değil. Fakat ne olursa olsun, ses estetiği ameliyatları, yüksek başarıyla uygulanmaktadır ve ses estetiği sonrası hastalar yaş, cinsiyet ve fiziksel özelliklerine uygun bir sese kavuşmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!