Ses teli papillomu ve papillom aşısı hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Ses teli papillomu ve papillom aşısı hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 17:06

İNSAN papilloma virüsünün cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Virüsün bulaşması sık görülen bir durum olsa da ses tellerinde nadiren hastalığa yol açar. Kesin tedavisi yoktur. Korunmada en önemli silahımız 4 ve 9 valanlı papillom aşılarıdır” dedi.

Haberin Devamı

Ses teli papillomunun iyi huylu olduğunu belirten Demirhan, soruları yanıtladı:

Ses teli papillomu hangi şikayetlere yol açmaktadır? Ses teli papillomu, en sık ses kısıklığına yol açmaktadır. Solunum sıkıntısı, öksürük, tekrarlayan zatürre atakları ve yutma güçlüğü gibi şikayetlere de yol açabilmektedir. Çocukluk çağında solunum sıkıntısına yol açarken, erişkinlerde ise ses kısıklığı daha sık görülmektedir.

Ses teli papillomu tanısı nasıl konulur? Ses tellerinin endoskopik muayenesi sırasında üzüm salkımı şeklinde lezyonların görülmesiyle ses teli papillomundan şüphelenilir ve kesin tanı, lezyonlardan alınan biyopsi ile konulur. İnsan papilloma virüsünün en sık görülen tipleri 6, 11, 16 ve 18’dir. Çocukluk çağında insan papilloma virüsü tip 11 daha sık görülmekte, erişkin çağına göre daha şiddetli hastalığa yol açmakta ve maalesef bu hastalar çok sayıda ses teli ameliyatı geçirmek zorunda kalmaktadırlar.

Haberin Devamı

Ses teli papillomu nasıl bulaşır? Çocukluk çağı papillomları genellikle annenin doğum kanalından bulaşır. Bu nedenle annede genital papillom varsa, bulaşı tamamen ortadan kaldırmasa da bulaş riskini azalttığı için sezaryen doğum tercih edilmeli. Erişkinlerde görülen ses teli papillomlarının bulaş mekanizması tam olarak bilinmese de sık bulaş yolu cinsel temastır.

Ses teli papillomlarının tedavisi nedir? Ses teli papillomlarının etkin tedavisi, bazı özel lazerler kullanılarak yapılan ses cerrahileridir. Tedaviye yardımcı ilaçlar ve ajanlar kullanılmakta olup maalesef hiçbir tedavi tam iyileşme sağlayamamaktadır. Bu nedenle ses tellerine zarar vermeden şikayetleri düzeltmeyi sağlamaktayız.

Papillom aşısının tedavide etkinliği var mı? 11-12 yaşlarındaki çocuklara aşı öneririz. Aşılamayla hastalığın önüne geçilebilir. 26 yaş altındaki bireylerde aşıların hastalığa yakalandıktan sonra yapılmasının olumlu etkisinin olduğu ise gösterilememiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!