Selçuk'ta Kantaron Festivali sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Selçukta Kantaron Festivali sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 12:20

Selçuk'ta Kantaron Festivali sona erdi

Haberin Devamı

İZMİR'in Selçuk ilçesinde düzenlenen Selçuk Efes Kantaron Festivali'nde ilçeyle özdeşleşen sarı kantaron, şifalı otlar ve yöresel lezzetlerin sunumunun yanı sıra söyleşi, yarışma ve eğlence dolu etkinlikler yapıldı.

İstasyon Meydanı'nda gerçekleşen Selçuk Efes Kantaron Festivali'nin ilk gününde oldukça ilgi çeken yemek tadımları ikinci gün de devam etti. Selçuklu usta aşçıların elinden çıkan zeytinyağlı enginar ve salyangoz, katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Selçuk'un lezzetlerinin yarıştığı festivalin son gününde 'Yabancı Gelinler Yarışması' düzenlendi. Yabancı gelinlerin hazırladığı yaprak sarması, börülce, kabak tatlısı, biber dolması gibi yemekler katılımcılardan tam not aldı. Yarışmada birincilik ödülünü Alfina Uzun kazandı.

Araştırmacı yazar Kemal Güzelsin, Selçuk Efes Kent Belleği'nde düzenlenen söyleşide 'Şifalı Bitkiler Dünyasının Efendisi' olarak nitelendirdiği sarı kantaronun tarihçesi ve şifa verici özellikleri hakkında önemli bilgiler verdi. Güzelsin, "Kantaron otu doğru toplanır, iyi bir zeytinyağında bekletilirse iyileştirici özelliği ortaya çıkar. Kantaron ot olarak olduğu kadar yağ olarak da doğanın mucizesidir. Kantaronun en büyük özelliği birçok yarayı hızlı bir şekilde iyileştirebilmesidir"  dedi.

"TADI VE KOKUSU İYİ OLMALI"

Zeytin Dostu Derneği Tadım Panelisti Gıda Yüksek Mühendisi Birsen Pehlivan, kurulan zeytinyağı tadım atölyesinde kaliteli zeytinyağının seçimi hakkında önemli bilgiler verdi. Zeytinyağının tadı ve kokusuna çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, "İyi bir zeytinyağı taze kokmalıdır. İkinci aşama ise zeytinyağının tadıdır. Tıpkı kokusu gibi zeytinyağının tadı da taze olmalıdır. Kaliteli bir şekilde işlenen zeytinyağı taze kokar ve tadı da taze olur. Ağır küf kokusu varsa; ağır oksidasyon, fermantasyon kokuları varsa zeytinler bozulmuş ya da zeytin yağının yapım aşamasında bazı hatalar olmuş demektir.  Zeytinyağı için doğru ambalaj camdır, zeytinyağı asla plastik ambalajda saklanmamalıdır" diye konuştu.

FESTİVALLER DEVAM EDECEK

"Festivalin en doğal hali" sloganıyla düzenlenen Selçuk Efes Kantaron Festivali'nde genetiği değiştirilmemiş tohumlar da dağıtıldı. Maydanoz tohumu, acı biber, pazı, pembe domates ve patlıcan tohumları AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı tarafından vatandaşa dağıtıldı. Başkan Bakıcı "Bizim için önemli olan esnafımızın ve insanımızın memnuniyetidir. Onları odak noktasına koyduğumuz her çalışmanın başarılı olacağına inanıyorum. Düzenlediğimiz Kantaron Festivali'nin iyi bir şekilde geçtiğini düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte çok daha iyi organize olmuş festivalleri Selçuk'ta yaşatacağız" dedi.

Festival için Kuşadası Çınar Köyü'nden gelen ve köy halkından oluşan Zeybek Ekibi'nin gösterisi büyük ilgi topladı. Selçuk Efes Kantaron Festivali Işıl Günay ve Orkestrası'nın konseri ile devam etti. Selçuk Efes Kantaron Festivali'nin son etkinliği olan konserde Selçuklular doyasıya eğlendi.

SELÇUK (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!