Restoratif rehabilitasyon tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Restoratif rehabilitasyon tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:15

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, çocuklarda veerişkinlerde günlük aktivitelerde kullanılan kasları harekete geçirmek veyagüçlendirmek için kullanılan restoratif rehabilitasyonu anlattı.

Haberin Devamı

Elde, kollarda ve bacaklarda aynı anda 12 kas grubunda elektriksel uyarı ile fonksiyonel çalışmayı sağlayan ileri teknolojik rehabilitasyon sistemi olan restoratif rehabilitasyon ile serebral palsi, MS, felç, sinir hasarlarında, parkinson, demans, ortopedik problemlerde ve kas güçsüzlüklerini onarmada başarılı sonuçlar alındığını belirten Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Kurucu Ortağı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, “Restoratif rehabilitasyon, ergometri ve FES (Fonksiyonel Elektriksel Uyarı) kombine sistemi ile fonksiyonel düzeye hızla dönmeyi, maksimum kapasiteyi kazandırmayı amaçlayan bir tedavi şeklidir” dedi. İleri teknoloji RT 300 bisiklet ergometri + FES kombine sisteminin, restoratif rehabiltasyon sistemine en iyi örnek olduğunu söyleyen Kenar, “Bisiklet ergometri ile kol ve bacaklarda aktif hareket yapılırken güçsüz veya zayıf kaslar elektriksel uyarı ile harekete uyumlu kasılıp gevşeyerek motor fonksiyonunu tamamlar. Hem fonksiyona özgü motor görev hem de aktivite fonksiyonel ve nörolojik kayba sebep olan durumlarda etkili ve hızlı çözüm üretebilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

UYUMLU ŞEKİLDE HAREKET

Fonksiyonel elektrik uyarının motor ve nörolojik kayıplardan sonra fonksiyonel hareketlerde çeşitli kas gruplarında uyumlu şekilde hareket üretmeyi desteklediğini söyleyen Kenar, “Örneğin anahtar ve bardak tutma, ayakta durma, yürüme, bisiklete binme gibi görevlerin yerine getirilmesine olanak tanır. Kişinin gerekli kas gruplarına bağlanan elektrotlar ile elektriksel uyarı verilir. Motor fonksiyonların korunması ve pekiştirilmesi sırasında bütün kasların organize çalışması tedavinin temel prensibidir” şeklinde konuştu. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan RT 300 restoratif rehabilitasyon sisteminin çocuklarda ve erişkinlerde günlük aktivitelerde kullanılan kasları harekete geçirmek veya güçlendirmek için büyük katkılar sağladığını belirten Kenar, şöyle devam etti: “Sistem ileri teknolojik sistemlerden biridir. Özellikle hızlı kas güçlendirme sayesinde hastalarımızın günlük yaşama yeniden adaptasyonu sağlanabilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!