Rahime ait faktörler hamileliği etkileyebilir

Güncelleme Tarihi:

Rahime ait faktörler hamileliği etkileyebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2022 19:40

Prof. Dr. Erdal Aktan, çocuk sahibi olmak konusunda sorun yaşayançiftlerde çıkan problemlerden bir grubunun da rahime ait faktörlerolduğunu belirterek, ayrıntılı bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

Haberin Devamı

MYOMLARIN rahime ait faktörler arasında en sık rastlanan hastalık grubu olduğunu belirten Özel Tınaztepe Buca Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Erdal Aktan, her myomun doğal yolla gebelik ve canlı doğum elde etme konusunda sorun çıkartmayacağı gibi, infertilite tedavisinin sonuçlarını da olumsuz etkilemediğini açıkladı. Bununla birlikte, myomların bazı özel yerleşimlerinin bu konuda önemli derecede olumsuz etkilere neden olabildiği uyarısında bulunan Aktan, özellikle rahim içi boşluğuna kısmen ya da tamamen girmiş olan myomların, küçük de olsalar doğal yolla ya da tedavi yoluyla elde edilecek gebelik olasılığını önemli derecede düşürebildiklerini bildirdi.

POLİPLER VE DOĞUMSAL NEDENLER

Rahim içi boşluğunu işgal eden poliplerin de gebelik oranlarını olumsuz etkileyen faktörlerden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdal Aktan, “Ayrıca, daha önce geçirilmiş kürtajlar, rahim içi cerrahi girişimler ve düşükler sonrası oluşan rahim duvarları arasındaki yapışıklıklar, yine tedavi sonuçlarını olumsuz etkileyen, gebelik oranlarını düşüren nedenler arasında sayılabilir. Doğumsal olarak varolan rahim gelişim anormallikleri de önemli nedenlerden biridir. Özellikle rahim içinde varolan bir perdenin (septum) gebelik olasılığını azaltabileceği ve gebelik kayıplarına neden olabileceği bilinmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

HASTAYA ÖZEL TEDAVİ PLANI

Bu tür nedenlerin, hastanın gebelik isteğinin olup olmamasına bağlı olarak farklı şekilde tetkik ve tedavi edildiğini kaydeden Aktan, şöyle devam etti: “Bu nedenle, gebelik arzulayan bir kadında rahime ait faktörlerin tetkik ve tedavisinin bir infertilite merkezinde, infertilite uzmanı tarafından planlanması ve uygulanması, başarı açısından uygun olacaktır. Bu faktörlerin tedavisi için günümüzde histeroskopik cerrahinin gelişmiş çok farklı tekniklerinden yararlanılmaktadır. Bu teknolojiler, rahim içine vaginal yoldan doğal girişler kullanılarak sokulan, kamera ile bütünlenmiş ince teleskoplar ve bunların içinden geçen tel kalınlığında aletlerle yapılan rahim iç duvarına hasar vermeyen ameliyatları mümkün kılmaktadır.”

Haberin Devamı

DAHA önce hasar görmüş rahim iç katmanının (endometrium) hasarının giderilmesi ve embriyonun yerleşebilmesi için gerekli kalınlığın yeniden sağlanabilmesi için yeni farklı teknikler geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Erdal Aktan, “Bu teknikler arasında son yıllarda öne çıkan önemli biri de rahim içi PRP uygulamasıdır. PRP, uygun kişilere ve doğru şekilde uygulandığında gebelik oranlarını artıran bir yöntem ve ümit veren bir gelişme olarak öne çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!