Prostat kanserinde güncel tanı ve tedavi yaklaşımları

Güncelleme Tarihi:

Prostat kanserinde güncel tanı ve tedavi yaklaşımları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 17:03

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serkan Karamazak, prostat kanseri saptanmışhastalara cerrahi, radyoterapi, duruma göre hormon tedavisi ve ilaçtedavisi (kemoterapi) uygulanabildiğini belerterek, tedavi şekline kararverilirken kişinin genel sağlık durumu, prostat kanserinin evresi vederecesi, tedavinin olası yan etkilerinin değerlendirildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

PROSTAT kanserinin dünyada üroonkolojik kanserler arasında en sık rastlanan kanser türü olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serkan Karamazak, yaygınlığı sebebiyle hastaların bazen şikayetlerle gelmesiyle ya da bazen de tarama amaçlı gelen hastalarda bu kanser türüne rastladıklarını açıkladı. Hastaların özellikle sık idrara çıkma, işeme zorluğu, sertleşme problemleriyle kendilerine başvurduğunda prostat kanserini tespit edebildiklerini kaydeden Karamazak, prostat kanserinin çok ileri evre olmadığı zaman belirti vermeyebildiğini, o yüzden hastaların şikayetleri olmadığı sürece hekimlere başvurmadıklarını söyledi.

YILDA BİR KEZ KONTROL

50 yaşına gelen her erkeğin önlem amaçlı yılda bir kez hekime başvurup prostat kanseri açısından kontrollerini yaptırmasının erken tanı için yardımcı olacağını belirten Op. Dr. Karamazak, “Ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin daha erken yaşlarda, 40-45 yaşında başvurması önemli. Bu ölçümlerde PSA 2.5 değerinin üzerine çıkarsa, hastalar riskin fazla olması sebebiyle araştırmaya alınıyor. Prostat MR’ı ile lezyon var mı yok mu değerlendirilir. Lezyon derecesine göre prostat biyopsisi ve lezyona yönelik prostat MR füzyon biyopsisi ile hedefe odaklı olarak uygulanır. Bu sonuçlara göre prostat kanseri açısından hasta düşük, orta ve yüksek riskli olarak değerlendirilir” dedi.

Haberin Devamı

CERRAHİ TEDAVİ YÖNTEMİ

Cerrahi tedavilere uygun olan hastalar için cerrahi tedavinin ilk seçenek olduğunu söyleyen Karamazak, şu bilgileri verdi: “Cerrahi tedavi açık, laparoskopik ve robotik yardımlı tedaviler olarak farklı şekillerde yapılabiliyor. Amaç hastayı kanserden tamamen kurtarmak. İlk amacımız onkolojik fayda sağlamak. Yan etki olarak görülen idrar kaçırma ve sertleşme sorunu gibi problemleri minimize etmek diğer dikkat ettiğimiz noktalardan biri olmakla beraber, esas amaç hastayı kanserden kurtarmaktır. Cerrahinin yan etkilerine maruz kalmak istemeyen veya cerrahi için uygun olmayan hastalarımız için radyoterapi, alternatif seçenek olarak uygulanabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!