Pankreas kanserinde yeni tedavi yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Pankreas kanserinde yeni tedavi yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 02:57

Prof. Dr. Özgür Şanlı, pankreaskanseriyle mücadelede önemli birgelişme olan Fosfor-32 yönteminiEge Üniversitesi’nde uygulamayahazır hale geldiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Şanlı, çevre dokulara yayılmış, bu nedenle de ameliyatın mümkün olmadığı pankreas kanseri tedavisinde yeni bir yöntemin geliştirildiğini belirterek, “Fosfor-32 isimli bir radyoaktif madde içeren mikropartiküller, doğrudan tümörün içine enjekte edilerek uygulanmakta olan bir yöntem. Tüm hazırlıklarımız tamamlanmış olup dünyada sayılı merkezde gerçekleştirilebilen bu tedaviyi hastalarımıza ulaştırabilir olmanın heyecanı içindeyiz” dedi.

TEDAVİSİ ZOR KANSER TÜRÜ

Pankreas kanserinin, tanı ve tedavisi zor olan bir kanser türü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özgür Şanlı, şöyle devam etti: “Erken fark edilemediğinde ki pankreas kanserinin ölümcül olmasındaki en büyük sorun budur, kanser hücreleri pankreasın yakınındaki organlara ve dokulara, çevre damar ya da kanallara yayılmaya başlar. Bunun sonrasında da kitlenin ameliyatla çıkarılması imkansız hale gelebilir. Kemoterapide amaç bu aşamada kitlenin küçültülmesi ve varsa diğer organlardaki yayılımın tedavisinde devreye girilmesidir. Ne yazık ki bazı hastalarımızda tedaviye dirençle karşılaşılabilmektedir.”

Haberin Devamı

YENİ YÖNTEM: FOSFOR-32

Çevre dokulara yayılmış, bu nedenle de ameliyatın mümkün olmadığı pankreas kanseri tedavisinde çığır açan yeni bir tedavi yöntemi geliştiğini söyleyen Şanlı, “Yeni yöntem, Fosfor-32 isimli bir radyoaktif madde içeren mikropartiküllerin direkt tümörün içine enjekte edilmesidir. Tümör kitlesi içerisinde kalma özelliğine sahip, radyasyon yayan bu mikropartiküller, pankreasın çevresindeki organlara zarar vermeksizin tümörü küçültme, hatta yok etme etkisine sahip” ifadelerini kullandı.

KEMOTERAPİYLE DESTEK

Eş zamanlı olarak kemoterapi ile uygulandığında etkinliğinin daha da arttığını belirten Şanlı, “Tümüyle hedefe yönelik bu tedavi sayesinde doğrudan tümöre çok daha büyük bir radyasyon dozunu ulaştırabilmek mümkün olup hastanın cerrahi tedavi şansı tekrar oluşabilmektedir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!