Öykülerini anlattıkları fotoğrafları kitap oldu

Güncelleme Tarihi:

Öykülerini anlattıkları fotoğrafları kitap oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 12:08

Öykülerini anlattıkları fotoğrafları kitap oldu

Haberin Devamı

Goethe Alman Kültür Merkezi'nin Suriyeli mülteci çocukların "Öykümü Karelerde Anlatıyorum" projesi kapsamındaki eğitimlerinin ardından çektikleri fotoğrafları kitap oldu.
Proje kapsamında önce çocuklara fotoğraf makinası armağan eden Alman Kültür Merkezi, bu kez 15 çocuğun çektiği 50 fotoğrafının yer aldığı “Öykümü Karelerde Anlatıyorum" adlı kitabı, fotoğrafları yer alan çocuklara SGDD Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Merkezi'nde dağıtıldı.
Goethe Alman Kültür Merkezi ve proje destekçileri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü, İzmir Uluslararası Kukla Günleri, SGDD Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, İzmir Tarih Tasarım Atölyesi işbirliğiyle düzenlenen “Öykümü Karelerde Anlatıyorum" projesi çerçevesinde hazırlanan kitap beğeni kazandı.
Geothe Alman Kültür Merkezi Müdürü Dr. Rodolf Bartsch, Suriyeli Mülteci Çocuklara yönelik bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederken, kitabı hazırlayan İzmir Uluslararası Kukla Günleri Festival Direktörü Selçuk Dinçer ise savaşın acımasızlığından en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu, savaşın yalnız çocukların sevdiklerini öldürmekle, yaşam alanlarını tahrip etmekle yetinmediğini, masum düş dünyalarına saldırarak çocukların ve tüm kendilerini ifade etme araçlarını da ellerinden aldığını söyledi.
Dinçer, “Alman Kültür Merkezi'nin bu projesinin temel amacı, yüzbinlerce savaş mağduru Suriyeli mülteci çocuk arasından hiç değilse bizim ulaşabildiğimiz birkaç tanesine kendilerini sanatla ifade edebilmeleri ve böylelikle savaşın yıkıcılığından bir süre de olsa uzaklaşabilmeleri için bir olanak yaratmaktı. 9- 12 yaş grubu 15 çocuk iki haftalık atölye çalışmaları iki günlük psikodrama seanslarıyla başladı. Çocuklar, bu seanslarda yaşadıkları çevredeki kişi ya da nesnelere bir sanat malzemesi olarak bakabilmenin ve onlar aracılığıyla duygu ve düşüncelerini ifade etmenin olanaklarına bir kapı araladılar. Temel fotoğraf bilgilerini aldılar ve böylece bu sanat dalına ilişkin yaşam boyu koruyup geliştirebilecekleri bir vizyon edindiler. Bu kitaptaki fotoğraflar tüm atölye çalışması sürecinde çekilmiş fotoğraflardan oluşuyor. Temel fotoğraf eğitiminin yanı sıra, katılımcı çocuklara fotoğrafı sevdirmeyi hedefledik. Çekilen fotoğraflara baktığımızda da bunu başardığımızı düşünüyoruz. 9- 12 yaş grubunda, çoğunluğu daha önce ellerine hiç fotoğraf makinesi almamış çocukların çektiği fotoğraflar bu projenin başarısının kanıtlarıdır" dedi.

Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!