Omurilik dar kanal hastalığını sakın hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Omurilik dar kanal hastalığını sakın hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:21

EKOL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Necdet Palaz, dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Daha çok orta yaş üstü grupta ve dikkatsiz davranışları olan kişilerde daha yoğun olmakla birlikte doğuştan kanal darlığı olan insanlar olduğunu belirten Palaz, “Dar kanal hastalığını artıran etkenler arasında yaşın ilerlemesi, kilo fazlalığı, dikkatsiz hareketler, uzun süre ağır işlerde çalışmak, gençlikte ve çocuklukta süt ürünleri tüketmemek, sigara içmek yer almaktadır” diye konuştu. KORUNMA YOLLARI Palaz, ani hareketleri bilinçsiz bir şekilde yapmamak, sigara içmemek veya bırakmak, kiloya dikkat etmek, hangi yaşta olursa olsun süt ürünleri tüketmek gerektiğini vurguladı.

HASTALIĞIN BULGULARI

Palaz, “Hastalığın bulguları arasında bel, boyun, sırt ağrıları, kalçalar, bacaklar veya kollara yayılan ağrı, kollarda, bacaklarda uyuşmalar veya güç kayıpları, yürüme mesafesinin azalması, yürümede dengesizlik, uzun süre ayakta duramama veya oturamama, sabah katılığı, idrar veya gaita kaçırma, seksüel yetersizliktir” ifadelerini kullandı.

NE YAPALIM?

Haberin Devamı

Palaz, dar kanal hastalığı ile ilgili karar verici branşın beyin omurilik sinir cerrahisi olduğunu kaydetti. Fizik tedavi, ortopedi ve nöroloji branşlarının da konuyla ilgili olduğunu ifade eden Palaz, bunların dışında bir takım tıp dışı yollara başvurmanın bazı durumlarda iyi gözükse de oldukça tehlikeli olabildiğini söyledi.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Palaz, “İlaç kullanımı, istirahat ve uygun egzersiz, çoğunlukla yeterlidir. Şikayetlerin uzun sürmesi halinde radyo frekans yöntemiyle faset blokajı yapılabilir. Bu yöntem oldukça başarılıdır” dedi.

CERRAHİ TEDAVİ

Klinik şikayet ve bulguları uzun süredir olan yaşam performansı ileri derecede kısıtlanmış, yürüme mesafesi oldukça azalmış kişilerde cerrahiye karar verilebileceğini de kaydeden Palaz, şöyle devam etti: Operasyon sonrası hasta çoğunlukla ertesi gün yürüyebilmekte ve kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!