Omurilik dar kanal hastalığını hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Omurilik dar kanal hastalığını hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2021 15:48

Genellikle bel fıtığı ve belde oluşan diğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirten beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

DAR kanal hastalığının omurga kanalının özellikle bel ve boyun bölgelerinde daralarak sinirlere veya omuriliğe baskı yapması sonrası oluşan bir rahatsızlık olduğunu belirten Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, daha çok belde, ikinci sıklıkla boyun bölgesinde meydana geldiğini açıkladı. Rahatsızlığın nadiren sırtta da görülebildiğini ifade eden Nasirov, yaşa ve yaşam koşullarına bağlı olarak kemik yapının kireçlenmesi, etraf bağ dokularının kalınlaşması ve zaman içerisinde oluşan fıtıklarının kireçlenmesi sonucu oluştuğunu söyledi. Nasirov, bel fıtığı, boyun fıtığı, bel kayması, omurga eğrilikleri gibi hastalıkların darlığı artırdığını da ifade etti.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Daha çok orta yaş üstü grupta ve dikkatsiz davranışları olan kişilerde daha yoğun olmakla birlikte doğuştan kanal darlığı olan insanlarda görülebildiğini belirten Nasirov, “Dar kanal hastalığını artıran etkenler arasında yaşın ilerlemesi, kilo fazlalığı, dikkatsiz hareketler, uzun süre ağır işlerde çalışmak, gençlikte ve çocuklukta süt ürünleri tüketmemek, sigara içmek yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

KORUNMA YOLLARI

Dar kanal hastalığında korunma yöntemlerini de anlatan Nasirov, ani hareketleri bilinçsiz bir şekilde yapmamak, sigara içmemek veya bırakmak, kiloya dikkat etmek, hangi yaşta olursa olsun süt ürünleri tüketmek gerektiğini vurguladı.

BULGULARI NELER?

Nasirov, hastalığın bulguları arasında bel, boyun, sırt ağrıları, kalçalar, bacaklar veya kollara yayılan ağrı, kollarda, bacaklarda uyuşmalar veya güç kayıpları, yürüme mesafesinin azalması, yürümede dengesizlik, uzun süre ayakta duramama veya oturamama, sabah katılığı, idrar veya gaita kaçırma, seksüel yetersizliklerin geldiğini söyledi.

NE YAPILABİLİR?

Nasirov, “Bu bulguların bir kısmına sahipseniz, öncelikle yapmanız gereken bir hekime danışmaktır. Dar kanal hastalığı ile ilgili karar verici branş başlıca beyin omurilik sinir cerrahisidir. Fizik tedavi, ortopedi ve nöroloji branşları da konuyla ilgilidir. Bunların dışında bir takım tıp dışı yollara başvurmak bazı durumlarda iyi gözükse de oldukça tehlikeli olabilir ve geri dönülmez sonuçlara yol açabilir” dedi.

Haberin Devamı

NE ZAMAN CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR? 

DAR kanal hastalığının tedavisinde doktor önerilerine ve korunmaya dikkat etmenin, tedavinin ana kısmını oluşturduğunu belirten Opr. Dr. Rauf Nasirov, ilaç kullanımı, istirahat ve uygun egzersizin çoğunlukla yeterli olduğunu vurguladı. Şikayetlerin uzun sürmesi ve geçmemesi halinde ilerlememiş olgularda radyo frekans yöntemiyle faset blokajı yapılabileceğini dile getiren Nasirov, yöntemin başarılı sonuçlar verdiğini kaydetti. Klinik şikayet ve bulguları uzun süredir devam eden, yaşam performansı ileri derecede kısıtlanmış, yürüme mesafesi azalmış kişilerde cerrahi operasyona karar verilebildiğini ifade eden Nasirov, şu bilgileri verdi:

BAŞARI ŞANSI

Haberin Devamı

“Güç kayıpları veya muayenede anlaşılan omurilik bası bulguları varsa cerrahiyi geciktirmek tehlikelidir ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Tabii ki bu bulguları, MR tetkikleri de desteklemelidir. Cerrahi tedavide sinirler ve omurilik üzerindeki baskı kaldırılır. İlave olarak bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıklar varsa, onlar da aynı seansta giderilir. Cerrahın seçimine göre veya uygulanan yönteme, darlığın çeşidine bağlı olarak aynı operasyonda stabilizasyon uygulanabilir. Girişimdeki başarı ve hasta memnuniyeti yüzde 90’ın üzerindedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!