Obeziteye ameliyatsız çözüm: Mide botoksu

Güncelleme Tarihi:

Obeziteye ameliyatsız çözüm: Mide botoksu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2021 21:24

Mide botoksu, obeziteyle mücadelede etkinliği kanıtlanmış, kişinin işlem sonrasındagünlük hayatına devam edebilmesi nedeniyle oldukça konforlu ve günümüzde giderekpopülerleşen bir uygulama. Peki mide botoksu ile ilgili bilinmesi gerekenler neler? Opr.Dr. Cem Güçlü, obezite tedavisinde mide botoksuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

OBEZİTENİN, yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Opr. Dr. Cem Güçlü, ameliyat gerektirmeyen mide botoksunun endoskopi yöntemiyle uygulanan, obeziteyle mücadelede etkisi kanıtlanmış bir uygulama olduğunu söyledi. Midedeki belirli kas gruplarına ‘clostridium botulinum’ adlı bakteriden sağlanan botulinum toksini enjekte edildiğini ifade eden Güçlü, enjeksiyon yapılan bölgelerde ortalama 4–6 ay boyunca elektrik akımı inhibe edildiğini ve kasların kasılmasının geçici süreliğine yavaşladığını kaydetti. Dolayısıyla besinlerin sindirim süresinin uzadığını ve daha uzun süre midede kaldığını vurgulayan Güçlü, bu sayede bireylerde uzun süre tokluk hissi oluştuğunu ifade ederek, “Ayrıca midenin fundus bölgesine yapılan enjeksiyonlarla iştah üzerinde etkili olan ghrelin hormonun salgılanması baskılanır ve bireyin iştahını kontrol etmesi kolaylaşır” dedi.

Haberin Devamı

KİMLERE UYGULANABİLİR?

Mide botoksunun beden kitle indeksi 25’in üzerinde olan ve zayıflamak isteyen, kiloları sebebiyle çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele eden bireylere uygulanabildiğini kaydeden Güçlü, “Mide botoksu işlemi oldukça konforlu olmakla birlikte, yaklaşık 15-20 dakika sürmekte ve 8 saat açlık şartı aranmaktadır. Hasta işlemden 30 dakika sonra taburcu edilir ve beslenmeye başlayabilir. Hasta işlem sonrasında günlük hayatına devam edebilir” diye konuştu.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Opr. Dr. Cem Güçlü, mide botoksu yapıldığı günden itibaren 6 aylık bir diyet süreci başladığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu konuda ihtisas sahibi diyetisyenler tarafından beslenmeleri planlanır. Diyete uyum ve egzersizle beraber kişinin 3-4 ay içinde ideal kiloya gelmesi, kalan sürede ise mevcut kiloyu korumaya odaklı bir beslenme programına adapte olması beklenir. Kilo verme hızı kişinin başlangıç kilosuna, cinsiyetine, yaşına, mevcut hastalık durumuna ve diyete olan uyumuna bağlı olarak değişim gösterir. Botoks uygulaması, diyete uyumu kolaylaştırarak kilo kaybı konusunda başarıya ulaşmada kişiye oldukça yardımcı olmaktadır. Egzersizle desteklenmesi halinde daha fazla kilo kaybı gözlenmekle birlikte mide botoksu ile bireyin hedeflenen kiloyu vermesi sağlanmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!