Obezitenin tedavisinde alternatif: Mide balonu

Güncelleme Tarihi:

Obezitenin tedavisinde alternatif: Mide balonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 14:01

MİDE balonu işleminin ameliyatsız olarak yaklaşık 15 dakikada tamamlandığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, “Bu işlemde hasta uykulu bir halde (sedasyon) iken endoskopi yapılır ve aynı yoldan mide balonu yerleştirilir.

Haberin Devamı

Mide balonu, midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi yaratır, böylece her öğünde daha az gıda tüketimiyle hastanın kilo vermesi sağlanır” dedi. Mide balonunun midede maksimum 6 ay-1 yıl süreyle bırakıldığını kaydeden Op. Dr. Cem Güçlü, “Ancak diğer girişimsel yöntemlerden önemli bir farkı balonun belli bir süre sonra çıkarılmasıdır. Hastaların diyetisyen takibi şarttır. Hastalar bu süre içinde yapılarına göre, fazla kilolarının yüzde 10-20 arasında kilo verirler” diye konuştu. Mide balonu yönteminin orta derecede obezite hastaları (VKİ 30-40), ameliyattan kaçınan ağır obezite hastaları (VKİ 40 ve sonrası), yüksek anestezi ve ameliyat risklerini azaltmak amacıyla yandaş hastalıkları olan ağır obezite hastalarına uygulanabildiğini belirten Op. Dr. Cem Güçlü, “Ancak gastrit, mide ülseri, geçirilmiş mide cerrahisi, geniş mide fıtığı, hamile veya emzirme döneminde olanlara, alkol bağımlılığı, kanama bozukluğu olan hastalara uygulanamamaktadır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

OLASI YAN ETKİLERİ

Mide balonu işlemi sonrası hastada bulantı, kusma, göğüste yanma, reflü, geğirme ve krampların görülebileceğini kaydeden Op. Dr. Güçlü, bu belirtilerin sıklıkla geçici olduğunu ve ilaç tedavileriyle düzeldiğini bildirdi. Nadir durumlarda kusmaların devam edebildiğini, bu vakalarda balonun erken çıkarılmasının gerekebildiğini ifade eden Güçlü, “Mide balonu tahammül edilemez ve tedaviye yanıtsız yan etki yaparsa, herhangi bir anda çıkarılabilir” ifadelerini kullandı. İşlem sonrası beslenmenin önemine dikkat çeken Güçlü, bu süreçte beslenmeyi iyi bir şekilde yönetmek için diyetisyen takibinin önemli olduğunu belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: “İlk günlerde mide kasılmaları, krampları, bulantı-kusma olabileceğinden sıvı diyet uygulanmalıdır. Şekersiz komposto suyu, yüzde 100 meyve suları veya gaz yapmaması için laktozsuz süt, ayran, et suyu, tavuk suyu gibi proteini yüksek sıvılar tercih edilmelidir. Bulantılar, kramplar geçtikten sonra ilk etapta mideyi yormayacak hafif, püre kıvamında veya blenderize edilmiş besinlere geçilmesi gerekmektedir. Katı diyet döneminde mide balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçilmektedir. Düzenli diyetle kişinin mide balonu sayesinde sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirerek uzun vadede kilosunun korunması hedeflenmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!