Nem aşısı, gençlik aşısı, kolajen aşısı... Tüm bunlarne anlamageliyor?

Güncelleme Tarihi:

Nem aşısı, gençlik aşısı, kolajen aşısı... Tüm bunlarne anlamageliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 17:54

Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, son yıllarda nem aşısı, gençlik aşısı ve kolajen aşısı gibi kavramların dijital ve geleneksel medyada sıkça yer aldığını belirterek, bu adlandırmaların aslında tıbbi isimlendirmeler olmadığını söyledi. Birçok markanın gençlik aşısı adı altında farklı içerikler sunabildiğini söyleyen Dr. Alakbarov, “Öncelikle bu aşılarla neyin kastedildiğini bilmemiz ve bizim için neyin daha iyi olduğunu doktorumuzla karar vermemiz gerekir” dedi.

Haberin Devamı

 

NEM AŞISI Nem aşısı dendiğinde derimizin derin tabakasındaki hyaluronik asidin kastedildiğini kaydeden Dr. Cansu Alakbarov, “Su tutma özelliğinde olan hyaluronik asit seviyemiz doğduğumuz andan itibaren giderek azalır. Bebek ve çocukluk çağlarımızda neme doymuş cildimiz vardır. Maalesef sadece krem ve serum kullanmak cildimizin nem kapasitesini idame ettirmede yetersizdir. Nem aşıları özellikle kışa girerken ihtiyaca göre birkaç ayda bir yapılabilir” diye konuştu.

KOLAJEN AŞISI Cildimizin dermis dediğimiz alt tabakasında, cildimize sıkılık ve elastikiyet sağlayan kolajen ve elastin lifleri olduğunu söyleyen Dr. Cansu Alakbarov, “25 yaşından itibaren kolajen ve elastin lif miktarımız azalır. Bu da cildimizde sarkmalar, kırışıklıklar ve deri bariyerinde zayıflamalar ile kendini gösterir. Kolajen aşısı dediğimizde; kolajen ve elastin üretiminden sorumlu olan fibroblastları uyaran maddelerin deri altına enjeksiyonu kastedilmektedir. Tembelleşen fibroblastlar uyarılarak, kolajen üretme kapasitemiz artırılır. Kolajenin sentezi 2-3 ay kadar uzun sürebilmektedir. Yani cildimize direk kolajen enjekte edilmez, kendi kolajen üretme kapasitemiz uyarılır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

GENÇLİK AŞISI “Gençlik aşısı dediğimizdeyse içeriğinde hem kolajen sentezini uyarıcı maddeler, hem de hyaluronik asit olması kastedilmektedir” diyen Dr. Alakbarov, şöyle devam etti: “Farklı markalarda bu içeriklere vitamin, aminoasit, mineral, poliribonükleik asit (somon dna), su tutma kapasitesini artıran şeker türevi maddeler veya tamponize sıvılar eklenebilmektedir. Kısacası gençlik aşısı dediğimizde standardize edilmiş bir içerik kastedilmez.”

DOKTORUNUZLA KARAR VERİN Cildin ihtiyaçlarını belirlemede, hangisinin gerekli olduğuna ve hangi aralıklarla uygulanması gerektiğine uzman doktor ile görüşerek karar verilmesi gerektiğini belirten Dr. Alakbarov, enjekte edilen maddelerin Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış ve deriye enjekte edilebilir sertifikasının olmasının (Class III CE sertifikası) önemli olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!