Mutlu ve başarılı çocuk nasıl yetiştirilir

Güncelleme Tarihi:

Mutlu ve başarılı çocuk nasıl yetiştirilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 12:53

Mutlu ve başarılı çocuk nasıl yetiştirilir

Haberin Devamı

TAKEV Okulları, velilerini eğitim bilimci ve Türkiye'nin en çok okunan köşe yazarlarından Özgür Bolat ile biraraya getirdi. Bolat'ın Narlıdere AKM'de gerçekleşen söyleşisine büyük ilgi gösteren TAKEVli veliler sunumun ardından Bolat'ı soru yağmuruna tuttu.

“Mutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl yetiştirilir?" konulu iki saatlik söyleşide çocuk yetiştirirken ebeveyn olarak geliştirilen yanlış tutumlara dikkat çeken Bolat, "Türkiye'de eğitim sistemi değişmek zorunda. Bize başarı değil beceri odaklı bir eğitim sistemi gerek" dedi. Anne-babaları ödül ve övgüye bağımlı çocuklar yetiştirdikleri yolunda uyaran Bolat, “Ödül ve övgü ile çocuklar övgü bağımlısı, sorumluluk almaktan uzak, yetersizlik duygusu içinde boğulan bireylere dönüşüyor. Önemli olan bireyin içsel gelişimidir. Övgü ve ödül eğitim sistemini eğitim sistemimiz ve toplumsal gelişim için büyük tehlike olarak görüyorum. Okullarda not sistemi de yanlış. Not vermek öğrenmeye sekte vuran bir sistem. Öğrenme ve gelişim, beceri geri bildirim vererek gerçekleşir. Eğitim sistemindeki bu temel yanlışları okul ve aile işbirliğiyle yıkabilirsiniz. Türk eğitim sistemi bu değişimi ve devrimi gerçekleştirmek zorunda" diye konuştu.

Anne -babalara , çocuklarına asla "Aferin" memelerini isteyen Bolat, "Bir çocuğun duymaya ihtiyacı olan kelime 'Aferin, Çok güzel olmuş' değildir. Övgü ve ödev sistemi ile çocuklarımıza koşullu sevgi veriyor değersizlilik duygusu edinmiş, başarısızlık kaygısı içinde mutsuz bireylere dönüştürüyoruz. Çocuklar değersizlik duygusunu yenmek için bilgisayar bağımlısı oluyor. Eğer çocuğunuz bilgisayar bağımlısı ise evde mutlaka değersizlik ve sevgi sorunu vardır" dedi.

Sunumun ardından veliler Bolat'ı soru yağmuruna tutarak karşılaştıkları durumlarla ilgili öneri istedi. Bolat'a değerli önerileri için teşekkür ederek plaket veren TAKEV Okulları Genel Müdürü Gönül Ketenci de ,sağlıklı ve mutlu bir toplum için bu radikal değişimi eğitim sistemimizde gerçekleştirmek zorunda olduğumuzu, bunun için okul-aile işbirliği içinde çaba göstermemiz gerektiğine bir kez daha dikkat çekti.

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!