Mülteci sorunu Bayraklı'da masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Mülteci sorunu Bayraklıda masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 12:22

Mülteci sorunu Bayraklı'da masaya yatırıldı

Haberin Devamı

Bayraklı Belediyesi, İzmir Sosyoloji Derneği işbirliği ile mülteci sorunu, “Küresel Mülteciler ve toplumsal geleceğimize etkileri" konulu panele CHP eski Milletvekili, ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş ve AB uzmanı Necati Taşkıran konuşmacı olarak katıldı.

Bayraklı Belediyesi CHP'li meclis üyesi Necati Yıldız'ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin açılışında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ mülteci sorununun sorumlularının emperyalist güçlerolduğunu söyledi. Karabağ, "Türkiye'deki sıkıntıların da başını bela sokanlar bunlar. İnanın Bayraklı'da benim yaşadığım sıkıntıların sebebi de onlar. Kimse Bayraklı'nın üzerinde oyun oynamaya kalkmasın. Artık bir Hasan Karabağ yok. Herkes Bayraklı'nın belediyesinin korunması noktasında herkes Hasan Karabağ olmuş" dedi.

Prof. Dr. Necati Taşkıran mülteci sorununun ekonomik boyutuna dikkat çekti. Taşkıran, “Bana göre Türkiye'nin savunacağı esas fikir, Türkiye ile Halep arasında büyük bir bölge var. Orası yeniden inşa edilerek bu insanlar oraya yerleştirilebilir. Bu insanlar herhangi bir suç işlememiş. Yalnızca yaratılan savaştan kaçmışlar, gelmişler. Başka suçları da yok. Bunları orada yaratılacak. 2-3 şehirde istihdam edilebilir" dedi.

Hurşit Güneş de Türkiye'de 2 milyon 749 bin geçici koruma kapsamında Suriyeli bulunduğunu hatırlattı, "En büyük sayı 401 bin ile Şanlıurfa'da. İkinci sırata İstanbul 394 bin. Hatay'da 386 bin, Antep 325 bin. Büyük bir nüfus. Bunun sadece 280 bin kişi kamplarda. 10'da 9'u sizin aranızda dolaşıyor. Gerek Suriye sorunu gerekse mülteciler sorunu bir Sosyal Demokrasi sorunudur. Yoksullar, açlar hastalar bulara her türlü kucak açmayı biz sosyal demokratlar sağlamak zorundayız. Bu bizim insanlık ve vicdani sorunumuzdur. AKP Hükümeti o bölgede Sünni iktidar istediğini ifade etmişti. Peki biz ne istiyoruz biz orada laik ve demokratik bir sitem olmasını istiyoruz. Bunu bu bölgede sağlayacak tek ülke Türkiye'dir tek parti de Cumhuriyet Halk Partisidir. AKP Hükümeti iki nedenle bu mültecilerin kendi ülkelerine dönmelerini istemiyor. Birincisi bu mültecilerin toplu olarak belli bir vadede seçmen olması halinde kendilerine oy vereceğini düşünüyor. İkincisi onları belli bölgelere yerleştirerek kendilerine oy potansiyeli yaratmaya çalışıyor" dedi.

Panelin sonunda Sosyoloji Derneği yönetim kurulu üyeleri Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'a plaket takdim etti. Başkan Karabağ da Necati Yıldız, Necati Taşkıran ve Hurşit Güneş'e plaket ve çiçek verdi

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!