Muğla’nın tohumları Türkiye’nin topraklarıyla buluştu

Güncelleme Tarihi:

Muğla’nın tohumları Türkiye’nin topraklarıyla buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2021 18:13

‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganıyla Türkiye’nin 81 iline tohum gönderen Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 10 milyon tohumu Türkiye’nin dörtbir yanındaki topraklarla buluşturdu.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93’üncü yılı olan 2016’da ülkenin en kapsamlı tohum merkezini kuran Muğla Büyükşehir Belediyesi, 81 kente tohum dağıtmaya devam ediyor. Büyükşehir bünyesinde bulunan Yerel Tohum Merkezi’nde bölümlere ayrılmış toplam 900 metrekarelik alanda çoğaltılan 81 çeşit tohum yereltohum.mugla.bel.tr internet sitesi üzerinden yapılan başvurular üzerine Türkiye’nin dörtbir köşesine gönderildi. Bugüne kadar 10 milyon tohum dağıtılırken, en fazla talep domates, biber, salatalık, fasulye, havuç ve bezelye oldu.
Başkan Dr. Osman Gürün, yerel tohumun stratejik ve ülke geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi, şöyle dedi: “Yerel tohum demek ulusal güç demek. Yerli ve milli olmak istiyorsak önce ekmeğimizi, katığımızı elde ettiğimiz topraklarımıza ata tohumlarımızı ekmeli, bu toprakların mahsulünü elde etmeliyiz. 2016’da yerel tohum merkezimizi kurduk. Vatandaşlarımız da özenle sakladıkları, sandıklarındaki ata tohumlarını bizlerle paylaştı. Biz de bu orijinal tohumları testlere tabi tuttuk ve üreterek 81 kentimizden talep eden üreticilerimize gönderdik. Çiftçilerimiz kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar, geri kalan kısımda da tohumları biz alıyoruz ve onu tekrar Türkiye’ye göndermeye devam ediyoruz.

Haberin Devamı

TEKRAR MİLLETİN EFENDİSİ OLACAK
Çok sevindirici olan daha önceleri tohum takas şenlikleriyle başlayan yerel tohuma ilgi artık çok daha büyük bir bilincin oluşmasına ve yerel tohumun ne kadar stratejik bir ürün olduğunu vatandaşlarımızın anlamasını sağladı. Ülkemizin geleceği, üretim açısından yerel tohumun çok ama çok önemli olduğu, hibrit tohumların kesinlikle kullanılmaması gerektiği, eğer araştırma yapılacaksa kendi tohumlarımız üzerinde araştırma yapılması gerektiği ortaya çıktı. Yerele ve yerel ırklarımıza Anadolu’nun bağrından çıkmış ve yüz yıllarca buraya adapte olmuş ırklarımıza ve tohumlarımıza dönmemiz lazım ulusal bir güç olmak istiyorsak kendi yiyeceğimiz üretecek kapasiteye tekrar kavuşmamız lazım. Çok kısa sürede çok daha yaygın hale gelecek ve bankada muhafaza ettiğimiz tohumlarımız geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınacak. Atatürk’ün de dediği gibi, milli ekonominin temeli tarım. Tarımda bir ülke sağlam zeminde değilse onun kalkınması mümkün değil. Yol göstericimiz, yolumuzu aydınlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gitmeye, üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapmakta kararlıyız.”

Haberin Devamı

 
KOOPERATİFLER
BÜYÜKŞEHİR’LE
ÇOK DAHA GÜÇLÜ
MUĞLA Büyükşehir Belediyesi’nin Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile gerçekleştirdiği ‘Alım Garantili Süs Bitkisi Üretim’ projesi gücüne güç katmaya devam ediyor. Büyükşehir’in destekleriyle 3 sera ile çiçek üretimine başlayan kooperatif, sera sayısını 25’e çıkardı. Ayrıca, bugüne kadar kooperatifin ürettiği 20 milyon çiçeğin 11 milyonunu Büyükşehir Belediyesi satın aldı. Büyükşehir, kadın üyesinin çok olduğu Merkez Menteşe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne de 90 bin lavanta fidesi desteğinde bulundu.
Arıcılık ve bal üretimine destek sağlanması için maske, petek gibi yardımlarda bulunan Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği ‘Temiz Petek’ projesiyle 70 üreticinin 50 bin peteğinin ömrünün uzatılması için -30 derecede şoklamasını yaptı. Kooperatiflere toplamda 23 ton süt soğutma tankı verildi. Kadınlara yönelik tarımsal kalkınma projelerini de hayata geçiren Büyükşehir, 4 ilçede 18-45 yaş arasındaki toplam 140 kadın çiftçiye 420 kıl keçisi dağıttı.

 

Haberin Devamı

TARLANIZA
GELİYORUZ
NÜFUSUNUN yüzde 60’ının kırsalda yaşadığı ve tarımsal üretimin yaygın olduğu Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi tarıma yönelik çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Muğla Büyükşehir tarafından 2019 yılında hayata geçirilen ve 637 üreticiye destek sağlayan ‘Tarlanıza Geliyoruz’ projesi tarımda kaliteli ürün üretimini sağlamaya devam ediyor. Projeyle birlikte üreticinin tarlasını ziyaret eden Büyükşehir ekipleri, aldıkları toprak tahlilleri için analiz örnekleri toplayarak raporlama yapıyor. Bu analizler sonucunda üreticiye topraklarından hangi üründen daha verim alabileceği raporlanıyor. Ayrıca, bugüne kadar 637 üreticinin bahçesine giren ekipler, il genelinde özellikle arazi işlemesi, budama, gübreleme, ilaçlama ve yetiştirme konularında eğitim verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!