MR füzyon biyopsiyle tanı yüzdesi artıyor

Güncelleme Tarihi:

MR füzyon biyopsiyle tanı yüzdesi artıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 05:12

ÖZEL Tınaztepe Galen Hastanesi üroloji uzmanı Op. Dr. Serkan Akdemir, prostat kanserinin erkeklerde sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Serkan Akdemir, “Prostat kanserinin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi açısından rutin tarama büyük önem taşır. Prostat kanseri tanısında kullanılan ve akıllı yöntem olan MR füzyon biyopsi ile daha doğru ve kesin tanı konma imkanı sağlanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

 

KİMLERE UYGULANIR
Op. Dr. Serkan Akdemir, “Daha önce yapılan prostat biyopsi sonucu temiz gelmesine rağmen, prostat kanseri şüphesi süren hastalarda mutlaka MR füzyon biyopsi uygulanmalıdır. Çünkü araştırmalara göre biyopsi sonucu temiz gelmiş olan her dört kişiden birinde 20 yıl içinde prostat kanseri geliştiği gözlenmiştir. Makattan prostat muayenesinde anormal bir bulgusu olan veya PSA değeri normalden yüksek olan ve ilk kez biyopsi planlanan hastalara da önerilmektedir” diye konuştu.

İKİ ÖRNEK ALINIYOR
MR füzyon biyopsi işleminin nasıl uygulandığına dair de bilgi veren Op. Dr. Serkan Akdemir, şöyle devam etti:
“Biyopsi öncesi hastalara multi parametrik prostat MR çekilir. MR’daki görüntülerde prostat kanseri açısından şüpheli alanlar belirlenerek, MR görüntüleri üzerinde işaretleme yapılır. Sonrasında hastanın makat bölgesine ultrason probu yerleştirilerilir ve prostat görüntülenir. 3 boyutlu hale getirilmiş olan multiparametrik prostat MR görüntüleri, makattan ilerletilen ultrason ile oluşturulan görüntülerle birleştirilir. Sonrasında biyopsi iğnesi, yazılımındaki navigasyon özelliği sayesinde işaretli odağa doğru gönderilir ve hedefe yönelik biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Şüpheli lezyon merkezinden en az 2 tane örnek alınması gerekmektedir.”
 
KORKMAYA
GEREK YOK
“FÜZYON biyopsi işlemi sırasında lokal anestezik ilaçlar sayesinde hastalar genellikle ağrı hissetmez” Op. Dr. Serkan Akdemir, biyopsisi sonrası dikkat edilmesi gereken durumlarla ilgili de şu bilgileri paylaştı:
“Biyopsi sonrasında idrarda, büyük tuvalette ve menide ortalama 3 hafta süreyle kan görülebilir. Korkulmasına gerek yoktur, bu kanamalar kendiliğinden geçecektir. Bununla birlikte lokal antibiyotik dirençlerinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu süreçte (nadir de olsa) ateş yüksekliği görülürse doktora başvurulmalıdır. İdrarda kan prostat biyopsisinden sonra en sık görülen komplikasyondur. Genellikle çok hafiftir ve birkaç gün sonra tamamen azalır. Rektumda kan olması da yaygındır ve hastaların yüzde 2-22’sinde görülür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!