Minik çıraklar iş başında

Güncelleme Tarihi:

Minik çıraklar iş başında
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 12:01

Minik çıraklar iş başında

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı cam üfleme sanatçısı Harun Veysel Gümüş, bu sanatı Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları öğrencilerine uygulamalı anlattı.
Zübeyde Hanım Eğitim Kurumları'nın davetiyle Buca'daki kampüsü ziyaret eden Harun Veysel Gümüş, sadece öğrencilere değil velilere de cam üfleme sanatının inceliklerini, cama üfleyerek nasıl şekil verdiğini, sanatın tarihçesini uygulamalı ve ayrıntılarıyla anlattı. Velilerin ve öğrencilerin büyük beğenisini toplayan uygulamalı eğitim sırasında cam borudan çeşitli figürler yapan Gümüş, en büyük sıkıntısının sanatı devam ettirecek çıraklar olmaması olduğunu söyledi.
Oksijen ve LPG ile çalışan şalama ocağında ısıttığı boru ve çubuk camları büyük bir sabırla şekillendirerek birer sanat eserine dönüştüren Harun Veysel Gümüş'ü hayranlıkla izleyen, öğrenciler, müfredatta olan konuları uygulamalı olarak görmenin kendilerine çok şey kattığını söyledi. En az öğrenciler kadar cam üfleme sanatına ilgi gösteren veliler ise, sanatın unutulup gitmemesi, bu tür uygulamaların daha çok öğrenciye ulaşması gerektiğini belirtti.
OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE
Cam üfleme sanatının Osmanlı'daki yerini de anlatan Gümüş, bu sanata özellikle III. Selim döneminde büyük önem verildiğini, bu teknikte üretilen camların, deseni bülbül gözüne benzediği için çeşm-i bülbül olarak adlandırıldığını belirtti. Gümüş, "Çeşm-i bülbül ne yazık ki günümüzde yok denecek kadar az. Başlıca özelliği ince ve renkli cam çubukların yüksek ısıda eriyip, su gibi olmuş camın içine yerleştirilmesidir. Dönerek burulan çizgiler, o cam formu biçimlendiren ustanın hünerini ve üslubunu yansıtır. Yaratıcılık gerektiren ve uzun işlemlerden geçtikten sonra ortaya çıkan bir üründür. Bu nedenle de çok sık bu ürünlere rastlanmıyor" dedi.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!