Mesane pili ile sondasız yaşam mümkün

Güncelleme Tarihi:

Mesane pili ile sondasız yaşam mümkün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2022 16:27

​Prof.Dr.Fatih Altunrende nörojenik mesane idrar kesesinin sinirsel uyarımının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması ve cozumleriyle ilgili yolları paylaştı. Diyabet, omurilik zedelenmeleri, multiple skleroz, sigara, omurga deformiteleri gibi hastalıkları nörojenik mesane gelişiminde rol oynayabilmektedir.

Haberin Devamı

 

Bunun yanında ek hastalık olmaksızın da idrar kesesinin sinirsel uyarımında sorunlar meydana gelmektedir. İdrar kesesinin sinirsel uyarımının bozulması idrar kaçırma, sık idrara çıkma, mesane kapasitesinin azalması, idrarda aciliyet hissi, idrarın hissinin kaybolması, idrar yapamama ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi durumlara neden olabilir. Bu durumların tedavisinde ilaçlar, mesane içi uygulamalar, kalıcı veya geçici sondalar, cerrahi girişimler gibi çok sayıda tedavi denenebilmektedir. Genellikle bu tedaviler düzenli ilaç kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral nöromodülatör cihazları nörojen mesane hastalarına alternatif bir çözüm olarak yaygınlaşmaktadır.

Haberin Devamı

Kimlere Uygulanır?
​Mesane pili nörojenik veya nörojenik olmayan bir nedenle idrar yapamama, idrar kaçırma, kronik kabızlık, ağrılı idrar yapma gibi şikayetleri olan hastalara uygulanır. Sakral sinirlere sürekli olarak gönderilen uyarı ile çalışma düzeni düzenlenmeye çalışılır. Her hastada göstereceği etki fark olabilmektedir.

Nasıl Uygulanır?
​Mesane pili uygulaması test fazı ve kalıcı batarya uygulaması olarak iki fazda uygulanmaktadır. İlk aşama olan test fazı yaklaşık 30 dakika kadar sürmekte olup, sakrum kemiği üzerindeki S3 forameninden bir elektrot yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bu elektot vücut dışındaki bir jenaratöre bağlanarak test fazı başlatılmaktadır. Test fazında fayda gören ve uygulamanın başarılı olduğu hastalarda ise kalıcı aşamaya geçilerek pil kalça üzerinde oluşturulan bir cebe yerleştirilmektedir. Test fazı kişiden kişiye değişmekle birlikte 2-3 hafta arasında sürmektedir. Test fazı başarısız olan hastalarda kısa bir işlemle yerleştirilen elektrot çıkarılmaktadır.

Mesane pili ile sondasız hayat mümkün
​İdrar yapamayan hastalar hayatlarını kalıcı ve aralıklı sonda ile sürdürmektedir. Ağrı, kanama, enfeksiyon, sosyal hayattan kopma gibi bir çok nedenden dolayı sondalı yaşam sanıldığından daha zor olabilmektedir. Omur ilik yaralanması durumunda idrar yanında kronik kabızlıkta yaşamı kabusa çevirebilmektedir. Sakral modülasyon cihazı seçilmiş hastalarda idrar hissinin tekrar kazanılması ve sondasız idrara çıkılmasını sağlayabilmektedir. Bunun yanında bağırsak sistemi üzerine etki göstererek kabızlık sorununun kalıcı olarak çözülmesini sağlayabilir. Test fazı olan bir uygulama olduğu için fayda göstermemesi durumunda kalıcı uygulama yapmadan işlem sonlandırılır.

Haberin Devamı

Mesane pili vücut dışından fark edilmez
​Test fazı sonrasında kalıcı batarya yerleştirilen hastalarda bataryanın dışarda görülen bir aksamı bulunmamaktadır. Bu nedenle dışardan fark edilmez. Kalça kaslarının hemen üzerine yerleştirilmektedir.

Mesane pili kalıcı etkilidir
​Mesane pili çalıştığı sürece kalıcı bir etkiye sahiptir. Siz fark etmeden sürekli olarak çalışmaktadır. Bu nedenle herhangi bir ek ilaç kullanılmasına gerek kalmaz. Bunun yanında pilin voltajı her hastada ihtiyaca göre farklı ayarlanmaktadır. Bu da bataryanın ömründe değişiklik meydana getirebilir. Ortalama olarak 5 yıl süreyle batarya değişimi gerektirmez. Bataryanın tükenmesi durumunda ise kısa bir işlemle test fazı olmaksızın değiştirebilir.

Haberin Devamı

Mesane pili hayatınızı değiştirebilir
​Mesane pili idrar yapamama, idrar kaçırma, ağrılı idrar yapma, kronik sistit, kronik pelvik ağrı ve kabızlık gibi sorunlarda klasik tedavilerden fayda görmeyen hastalarda mutlaka değerlendirilmektedir. Yaptığımız uygulamalarda 10 yıldır idrar yapamayan hastaların sondasız olarak yaşamına devam etmesine olanak sağladık. Ülkemizde çok sayıda yabancı hasta bu uygulama için şuanda bile bulunmaktadır. Mesane pili ile idrar kesesinizin kontrolünü yeniden kazanmak mümkün olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!