Memede her kitle kanser değildir

Güncelleme Tarihi:

Memede her kitle kanser değildir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2021 22:36

Memede oluşan kitleler için hemenpanik yapılmaması gerektiğini belirtenOp. Dr. Ahmet Önal, “Tespit edilen herkitle kanser değildir. Ancak yine dedetaylı bir doktor kontrolünden geçirilmesinde fayda vardır” dedi.

Haberin Devamı

DOĞURGANLIK çağındaki kadınlarda oluşan kitlelerin yaklaşık yüzde 60’ında görülen fibrokistik meme hastalığının sık rastlanan nedenlerden biri olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Ahmet Önal, memenin, meme dokusu ve yağdan oluştuğunu söyledi. Meme dokusu içinde bazen içi sıvı dolu kistler ya da tamamen et dolu bezeler oluşabildiğini ifade eden Önal, “Tanısı muayene ve ultrason ile konur. Memenin fibrokistik hastalığı büyük boyutlara ulaşmadığı ve risk teşkil etmediği sürece periyodik olarak izlenen iyi huylu bir meme hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Menopoz sonrası nadir görülmesi, yumurtalık hormonlarıyla ilişkisinin olduğunu düşündürmektedir” dedi.

TAKİP ALTINDA OLMALI

40 yaşına kadar, 6 aylık periyotlarla ultrason çekilmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Ahmet Önal, şöyle devam etti: “40 yaşından sonra 6 ayda bir ultrason, yılda bir mamografi şeklinde takipte devam edilmektedir. Bunlarda oluşabilecek herhangi bir şüpheli değişim, mutlaka müdahale edilmesi ve araştırılması gereken bir durumdur. Memedeki lezyonların saptanmasında kadınların düzenli olarak kendi memelerini muayene edebilmeleri avantaj sağlar. İleride kabus yaşamamak için memenin periyodik kontrolleri hiçbir şikayet olmasa bile çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!