Meme kanserine karşı kendi kendine muayene yeterli mi?

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserine karşı kendi kendine muayene yeterli mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 17:13

BÜTÜN dünyada 20 yaşından itibaren her kadının meme kanserine karşı erken teşhis için kendi kendini muayene etmesinin önerildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, ancak kendi kendine meme muayenesinin tek başına asla yeterli olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

“40 yaşından 69 yaşına kadar hiçbir sorunu olmayan kadınların iki yılda bir tarama mamografisi yaptırması gerekir” diyen Akça, herhangi bir zamanda memesinde bir şikayeti olan her kadının bir genel cerrah ve özellikle meme hastalıklarıyla ilgilenen genel cerraha başvurması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Akça, “Doktorunuz gerekirse yıllık olarak mamografi, muayene ve daha başka tetkikler önerebilir” diyerek, merak edilen soruları yanıtladı:

Mamografi meme kanserine sebep olur mu?: Mamografi, önerilen sıklıkla yaptırıldığı sürece bir akciğer filminin çekimindeki kadar radyasyona sebep olur. Bu nedenle planlı bir şekilde mamografisi yapıldığı için bir kadının meme kanserine yakalandığı kayda geçmiş bir durum değildir.

Ameliyat ya da biyopsi kanser hücrelerinin vücuda yayılmasına sebep olur mu?: Memede şüpheli bir kitle varsa, tanıdan emin olmanın tek yolu biyopsi yaptırmaktır. Biyopsi yapmadan kansere tanı koymak mümkün olmadığı için, tedavi de yapılmayacaktır. Kanseri olan kişiye tanı konmadığı için tedavi uygulanmaması, onu ölüme terk etmekle eş anlamlıdır. Biyopsi ile tanı konduğunda kanser varsa, zaten o kanserli doku vücuttan uzaklaştırılacaktır. Bu nedenle biyopsiden veya ameliyattan kaçınmak çok daha tehlikelidir.

Haberin Devamı

Çok doğum yapmak ve uzun süre bebek emzirmek meme kanserini engeller mi?: Türk kadınları anneliği sever. Doğum yaptığı zaman bebeğini olabildiğince uzun süre emzirir. Yine de Türkiye’de kadınlarda meme kanseri görülme oranları dünya istatistiklerine yakındır. Yani çok doğum yapınca veya uzun süre bebek emzirince meme kanseri olunmaz diye bir kural yoktur. Aslında bu gibi etmenler meme kanseri açısından orta dereceli risk faktörleridir. Nitekim Türkiye’de meme kanseri tanısı konan kadınların büyük çoğunluğu doğum yapmış, bebeğini olabildiğince emzirmiş kadınlardır.

Meme kanseri mutlaka ölüme sebep olur mu?: Teknolojinin tıbba sunduğu büyük katkı sayesinde tanı araçları gelişmiş, tedavi için kullanılan cerrahi teknikler ilerlemiş, kullanılan ilaç ve ışın tedavilerinde büyük ilerlemeler sağlanmıştır. Bu nedenle günümüzde erken dönemde tespit edildiğinde meme kanseri, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Daha fazlası değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!