Maldivler’e benzetmek için plajlara kuvars tozu döktüler

Güncelleme Tarihi:

Maldivler’e benzetmek için plajlara kuvars tozu döktüler
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2021 15:46

Bodrum’daki otellerde sezon hazırlığı hız kazandı. Ancak Güvercinlik ve Gölköy’deki bazı tesislerin önlerindeki plajlara ‘beyaz kum’ görüntüsü vermek için kuvars tozu döküldüğü öne sürüldü.

Haberin Devamı

 

YARIMADA BÜYÜK TEHDİT ALTINDA
Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, yaklaşık 183 kilometrelik kıyı şeridine sahip Bodrum Yarımadası’nın sırf beyaz kum merakı nedeniyle tehdit altında olduğunu söyledi. Demir, “Kimi işletmelerin önünde gördüğümüz beyaz kum, kuvars tozundan elde ediliyor. Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre kuvars tozları slikozis hastalığına yol açıyor ve kıyı habitatı üzerinde olumsuz etkiye sahip” diye konuştu.

TÜM HABİTATA OLUMSUZ ETKİSİ VAR
Özellikle fok balıklarının bu beyaz alana çıkıp güneşlenmek istediklerini belirten Mir Bahattin Demir, “Fokların kuvars tozuyla beyazlaştırılmış kumda yaptıkları doğumlarda gördük ki prematüre doğum sayısı daha fazla. Kuvars tozunun çocuklarda işitme sorunları oluşturduğu, bu tozu yutanların akciğer kanserine yakalanma riskinin arttığı ortaya çıktı. Dalgaların sürüklediği beyaz kum sualtı habitatını da olumsuz etkiledi” dedi.

Haberin Devamı

MALDİVLERE BENZETMEK İSTİYORLAR
Maldivler’deki sahillere benzetmek için Bodrum’u kuvars tozu ile dolduranlara tepki gösteren Demir, şöyle devam etti: “Plajlara beyaz görüntü vermek isteyenlere sesleniyorum. Lütfen, tehlikeli kimyasal yollardan elde edilen bu tozları dökmeyin. İnsan sağlığını tehdit ediyor, doğal hayatın döngüsünü bozuyorsunuz. Bizim Bodrumumuz Maldivler değil. Kendi kumumuz ve güneşimiz zaten çok güzel.” Davut CAN - Selçuk AKBAŞ, (DHA)


TURİZMİ BALTALIYORLAR
* Muğla Çevre Koruma Vakfı Üyesi Güney Şirin: Deniz ekosistemine büyük zarar veriliyor. Ayaklarına kurşun sıkıyorlar. Buraya gelen turist, mermer tozu ve kuvarsın sağlığa zarar verdiğini çok iyi biliyor. Bunları gördüklerinde bir daha gelmeyeceklerdir. Bir yandan sürdürülebilir yaşamı yok ettikleri gibi turizmi de baltalıyorlar.
* Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala: Geçen yıl da bu olay gündeme gelmişti. Çok fazla olmasa da az sayıda yine yapıldığını duyuyor ve görüyoruz. Bodrum’un doğal imajının bozulmaması lazım. Bodrum tüm dünyada doğal güzellikleriyle tanındı. Böyle uydurma şeyler Bodrum’un imajına ve doğasına büyük zarar verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!