Madencilik sektörü sorunlarına çözüm aradı

Güncelleme Tarihi:

Madencilik sektörü sorunlarına çözüm aradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 12:04

Madencilik sektörü sorunlarına çözüm aradı

Haberin Devamı

EGE Maden İhracatçıları Birliği, Türkiye Madenciler Derneği, Türkiye Mermer Doğal taş ve Makinaları Üreticileri Birliği, Agrega Üreticileri Birliği, Seramik, Cam ve Çimento Ham maddeleri Üreticileri Birliği, Ege Bölgesi Madenciler Derneği, Genç Maden İşletmecileri Derneği, Çanakkale Madenciler Derneği ve İç Anadolu Madenciler Derneği'nin oluşturduğu Maden Platformu'nun 8-9 Nisan tarihinde düzenlediği “Madenciliğin Geleceği İçin Çalışıyoruz" adlı çalıştay Afyonkarahisar'da gerçekleştirildi.

Madencilik sektörünün sorunlarının gündeme getirildiği, ihracatın arttırılması, 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için yapılması gerekenlerin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Orman Bakanlığı bürokratları ile birlikte yapılan panel ve analizlerle tartışıldığı çalıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve şimdiki Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun ve Enerji Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu'nun katılımıyla düzenlendi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen, maden sektörü platformu hakkında bilgiler verdi. 2016 yılından önce planlanan platformun yılın başında vücut bulduğunu belirten Sökmen, "Çalıştayımızın amacı sektörümüzün iki önemli kuruluşu olan maden ve ormancılık arasındaki iletişimi madencilerimizle bir bütün halinde kurmaktır. Madencilik insan hayatında olmazsa olmaz iki sektörden bir tanesidir diğeri ise tarımdır. Madencilik uygarlığın başlangıcındaki en önemli sektör olarak dikkat çekiyor. Ben bu nedenle biraz daha ileriye gidiyor ve maden hayattır diyorum. İnşallah bu birlikteliğimizle sektörün sorunlarını kısa sürede çözerek geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğimize inanıyorum" dedi.

“BENİ ÖTELEMELİYİZ AMA BİZİ ÖTELEMEMELİYİZ"

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "Ege İhracatçı Birlikleri olarak şunun üzerinde duruyoruz; Eğer ocaklar çalışmıyor ise üretim yapılamıyor ise ihracatı ne ile artıracaksınız. Bu noktada birlik olarak ihracatla ilgili çalışmalarımızı hızlandırırken, üreticiler ile birlikte ne yapılması gerektiği noktasında da bizden önceki arkadaşlarımızda yüreğini ortaya koyarak çözümler üretme gayreti içerisinde olmuştur. Ben değil biz olmanın sektörümüze nedenli güç kattığını Mecliste maden kanunu görüşmelerinde görmüş bulunmaktayız. Hiç bir STK'nın başlığı altında olmadan sorunlarımızı ve isteklerimizi kaleme aldığımız ortak bildiri neticesi aldığımız sonuçlar, bizlere ortak ses olduğumuz zaman neler başarabileceğimizi göstermiştir. Ben ibaresini ötelemeli ve bizi ötelemeyeceğiz çünkü bizde güç var, bizde ortak akıl var. Biz zaman zaman bakanlığı ziyaret ediyoruz amacımız bir şeyler koparmak değil birlikte neler yapabiliriz bunu ortaya koymaktır. Orman Genel Müdürlüğü'nü sektörün sıkıntı içerisinde olduğu bir dönemde bize yüzde 50 indirim sağladı. Yakın bir zamanda yine bir indirim uygulaması yapılması yönünde çalışmalar yaptığını da buradan sizlere duyuruyorum" diye konuştu.

Çalıştayda, Agrega Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Melih Çelikkol, Çanakkale Madenciler Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Kansu, Ege Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün, GEMAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Ökten, İÇMAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tütüncü, SERHAM Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Altıntop, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, OGM İzin İrtifak Daire Başkanı Ahmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sadi Civelekoğlu, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner desektörle ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!