Kuru üzüme devlet müdahalesi çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kuru üzüme devlet müdahalesi çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 12:48

Kuru üzüme devlet müdahalesi çağrısı

Haberin Devamı

TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, dünya piyasasında Türk üzümünün değerinin çok altında satıldığını, bu şartlarda kuru üzüme devlet müdahalesinin şart olduğunu söyledi

Ali Rıza Türker, Amerikan üzümünün 2 bin 300 dolar, İran üzümünün 2 bin 100 dolar, Güney Afrika üzümünün 2 bin dolar fiyatlarla satıldığı dönemde dünya piyasasında üzüm kalmamışken, dünyanın en kaliteli ve aranan Türk sultani üzümünün satış fiyatlarının 1450-1500 dolar seviyelerine gerilediğini belirtti. "Bu yıl Avrupa Birliği'nin üzümde klorprifos aktif maddesi limitlerinde yaptığı değişiklik bahane edilerek, üreticinin elindeki üzüm yok pahasına satın alınmaktadır" diyen Türker, sezon başında 6 TL olan üzüm fiyatlarının 3 TL düzeyine düştüğünü söyledi. Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bu ülkenin ithalatını durdurduğu tarım ürünleri arasında sofralık üzümün de bulunduğunu kaydeden Türker, ortalama 120 bin ton civarındaki sofralık üzümün ihracatındaki belirsizliğin de fiyatları olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Türker, bazı fırsatçıların bu olumsuz koşulları kullanarak, önceden yüksek fiyatla yapmış oldukları bağlantıları üreticilerden yok pahasına aldıkları ürünlerle karşıladıklarını, bu şekilde üreticinin alın terinden haksız kazanç elde ettiklerini söyledi.

Tariş olarak, üzüm piyasasında yaşanmakta olan sorunlara bir an önce çözüm bulunması için başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere, ilgili bakanlıklar ve bölge milletvekillerine yazı gönderdiklerini belirten Türker, üreticilerin fiyatlardan dolayı büyük mağduriyet yaşadığını, borçlarını ödeyemez ve üretimi devam ettiremez duruma düştüklerini söyledi. Yaşanan kötü gidişe yetkililerin acilen müdahale etmesini beklediklerini dile getirdi.

İZMİR, (DHA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!