Kovid-19 geçiren çocuklarda kardiyolojik muayene önemli

Güncelleme Tarihi:

Kovid-19 geçiren çocuklarda kardiyolojik muayene önemli
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 21:52

Prof. Dr. Nazmi Narin, Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte çocuklarda da görülmesi gittikçe artan Kovid-19 enfeksiyonu sonrası kardiyolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Narin, “Kovid-19’un en çok etkilediği organlarımızdan birisi kalbimiz. Bu yüzden özellikle çocuklarda hastalık sonrası kardiyolojik muayene önem arz etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK iki yıldır Kovid-19 enfeksiyonunun dünya üzerinde etkisinin sürdüğünü hatırlatan Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Narin, enfeksiyonu ile ilk karşılaştıklarından hekimlerin de ne yapacağını bilemediğini belirterek, bazı şeyleri yaşayarak öğrendiklerini söyledi. Kovid-19’un ilk çıktığı zamanlarda erişkinlerde çok daha belirgin sonuçlar verdiğini, çocuklarda ise daha az bulgularla karşılaştıklarını ifade eden Narin, “Virüsün mutasyona uğramasıyla çocuklara doğru da bir eğilim süreci oluştu. Bu dönemde farklı şeyler yaşadık. Delta varyantı çocukları da etkiliyordu ve enfekte olan çocuklarla kliniklerde karşılaşmaya başladık” dedi.

CİDDİ BULGULAR OLUŞTU

Çocukların ciddi klinik bulgularla sağlık merkezlerine gelmeye başladığını söyleyen Narin, “Bu bulgular kalpte de ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. Kalp kasılması, koroner arter sorunları, trombosit sayısının etkilenerek pıhtılaşma oluşması, kalp kapak yetersizliği, ciddi kalp yetersizlikleri gibi sorunlar gördük” diye konuştu. Enfekte olan çocukların büyük bir kısmının hiçbir sorun oluşmadan sağlığına kavuştuğunu, ancak ciddi kalp hastalıklarına da yol açabildiğini vurgulayan Narin, şöyle devam etti: “Bu yüzden koronavirüse maruz kalan çocukların iyileştikten sonra varsa bu tür sorunların erken tespiti ve tedaviye başlanılması için mutlaka çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından muayene edilmesi konusunda ailelere tavsiyelerde bulunuyoruz. Uzun Kovid dediğimiz, etkileri bir süre devam eden, sık enfeksiyonlarla karşılaştığımız vakalar olabiliyor. Artık herkes Kovid-19 ile mücadele etmeyi öğrendi. Aşılama sürecimiz hızlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle aşılamaya uygun olan çocuklarımızın da aşılanmasını tavsiye ediyorum. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının benimsenmesi, ailelerin daha dikkatli olması, okullarda öğretmenlerimizin aşılanması her ne kadar bulaşı azaltsa da yeni karşımıza çıkan Omicron varyantı hızlı bulaşan, ancak ölümcül ve klinik etkisi az olan bir varyant. Yine de organ tutulumları, tat-koku kaybı gibi virüsün kendi bulgularını vücutta hissettiriyor. Bu anlamda özellikle çocukların bağışıklık sistemleri güçlendirilmeli, aşı sırası gelenlerden aşıları yapılmayanlar aşılarını olmalı, maske, mesafe ve hijyen kullarına dikkat edilmeli. Virüs tekrar mutasyona uğrarsa nasıl bir etkiyle karşımıza çıkacağını bilmiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!