Koronavirüs ekonomileri küçültecek

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüs ekonomileri küçültecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2020 15:45

 İZMİR Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Oğuş Binatlı, koronavirüs salgınının uğradığı her ülkede ekonomik büyümenin düşeceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

“Salgınla mücadele uzadıkça ekonomi biraz daha daralacak. Bütün ekonomik tedbirlere rağmen işsizlik artacak. İşsizlik arttıkça küçülen sektörler tekrar büyüyemeyecek ve karlılık düşecek” diyen Binatlı finansal piyasalardaki çalkantıların, yaşanan olumsuzlukların ve belirsizliklerin yansıması olduğunu belirtti.

TARİHİ KAYIP YAŞANDI

Prof. Dr. Binatlı, ABD'de ve Avrupa'daki büyük ekonomilerde borsaların son 1 ayda yüzde 20- 25 oranında düştüğünü söyledi. Koronavirüse ilişkin vaka ve salgına bağlı ölümlerin artması üzerine büyük borsalarda tahtaların kapandığının görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Binatlı, New York Borsası'nın bir günde tarihi kayıp yaşadığını anımsattı. Yatırımcıların her büyük belirsizlik ortamında yaptığı gibi altın, gümüş gibi değerli metallara yöneldiğini bildiren Prof. Dr. Binatlı, şöyle devam etti:

RÖLANTİDE BEKLEYECEK

Haberin Devamı

“Altın fiyatları mart ayı başlarında arttı ama sonradan bu piyasada da sorunlar çıkmaya başladı. Son 7 yılın en büyük haftalık düşüşünü gördük. Dünya üzerinde uçuşlar durdukça altın da seyahat edememeye başladı. Altın madenleri çalışmalara ara verdi. Eskiden en yakın altın vadeli işlem sözleşmelerindeki fiyatlar ile spot fiyatlar birbirine çok yakın olurdu. Artık önemli farklar oluşmaya başladı. New York Borsası'nda işlem gören mart ayı vadeli altın fiyatı ile Londra'daki spot altın fiyatı arasında 70 dolar fark oluştu. Bu tarihi bir farktı. Farkın büyük olması bize riskin ne kadar büyük olarak algılandığını söylüyor. Dünya ekonomisinin bütünüyle olmasa da büyük bölümünü oluşturan kısmı, en azından birkaç ay daha rölantide bekleyecek.” İZMİR, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!