Konjonktivit yaşam kalitesini etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Konjonktivit yaşam  kalitesini etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2021 04:17

Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, göz sulanması, ağrı, kaşıntı ve çapaklanma gibi belirtilerle kendini belli eden konjonktivitin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Prof. Dr. Kaşkaloğlu, “Gözün beyazı olan sklera soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır. Konjonktivit, mikroplar, alerji ve çevredeki iritan maddeler, sigara dumanı ve hava kirliliği gibi farklı nedenlerle görülür. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir, yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde çok miktarda çapaklı akıntı olur. Bu, akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz hekimine başvurmanız gerekir” dedi.

Haberin Devamı

GÖZ VE EL TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

Virüslerin de konjonktivit nedeni arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Bazı virüsler sadece gözde belirti verirken, bazıları da nezlede olduğu gibi göz, boğaz ve burnu tutar. Viral nedenli konjonktivitlerle 1-2 hafta süren sulu akıntı olur. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır. Mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz zaman geçmeden ellerinizi yıkayın. Alerjiler de akıntılı konjonktivite neden olabilir. Saman nezlesi gibi alerjilerde çok kaşıntılı olurken diğerlerinde sadece kızarıklık görülebilir. Sigara dumanı ve hava kirliliği de konjonktivite neden olabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!