Güncelleme Tarihi:
KALIN bağırsakta (kolon) ve kalın bağırsağın makata yakın olan son 15 santimlik kısmında (rektum) görülen kanserlerin genel adına kolorektal kanserler adı verildiğini belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, kanser rektumda görülürse rektum kanseri, kolonun diğer kısımlarında görülürse kolon kanseri olarak adlandırıldığını söyledi. RİSK FAKTÖRLERİ Kolorektal kanserlerin herhangi bir yaşta ortaya çıksa bile hastaların yüzde 90’ından fazlasını 50 yaşın üzerinde olan kişilerin oluşturduğunu kaydeden Op. Dr. Mustafa Göztok, “Bu yaştan sonra risk, her 10 yılda ikiye katlanır. Aile bireylerinden birinde kolorektal kanser tanısı varsa diğer aile üyelerinde yüzde 20 oranında bir kolorektal kansere yakalanma riski mevcuttur. Diyet ve çevresel faktörler, özellikle işlenmiş kırmızı et ve hayvansal yağların fazla tüketilmesi, düşük lifli gıda ile beslenmek, alkol, sigara, şişmanlık ve hareketsiz yaşam kolorektal kanser riskini artırır” dedi.
BELİRTİLERİ NELER? Kolorektal kanserlerin kalın bağırsağın içinde küçük poliplerden kaynaklandığını söyleyen Op. Dr. Mustafa Göztok, şöyle devam etti: “Bu polipler yıllar içinde kansere dönüşür. Kolorektal kanserler sinsi ilerleyen bir hastalık olup genellikle ileri evrede olunca bulgu vermektedir. Hemogram düşüklüğü (kansızlık, anemi), büyük abdest alışkanlıklarında değişkenlik, büyük abdest sırasında makatta kanama, karın bölgesinde şişkinlik, bulantı, kusma, kısa sürede belirgin kilo kaybı kolorektal kanser belirtileri arasında yer alır.”
DÜZENLİ KONTROL ÖNEMLİ “Kolon ve rektum kanseri açısından risk grubunda olmayan insanlara, 40 yaşından başlayarak, her yıl rektal (makat) muayene ve dışkıda gizli kan testi önerdiklerini belirten Op. Dr. Göztok, “50 yaş ve sonrasında her 5 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir. Kalın bağırsak kanseri önlenebilir bir hastalıktır ve erken evrede yakalandığında tam şifa ile tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalıktır. Maalesef toplum olarak bu tarama programlarını benimseyemediğimiz için ülkemizde kolorektal kanserlerin büyük çoğunluğu ileri evrede yakalanmaktadır” şeklinde konuştu.
CERRAHİ TEDAVİ Kolorektal kanserlerde tedavinin cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi olmak üzere kolorektal kanserlerin evresine ve yerleşimine göre değiştiğini kaydeden Op. Dr. Göztok, “Erken evre kolorektal kanserlerde cerrahi tek başına yeterli olmakla birlikte tam kür sağlanabilmektedir ve tedavinin en önemli aşamasıdır. Bu yüzden kolorektal kanser cerrahi tedavisi ayrı bir uzmanlık ve deneyim gerektirir” ifadelerini kullandı.