Kocaoğlu'ndan adaylık açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlundan adaylık açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2018 13:36

İZMİR'de yayın yapan Ben TV'ye konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel seçimlerde aday olup olmayacağı sorusuna, "Bakacağız, benim üstüme böyle gelirlerse aday olurum. Beni sakin bıraksınlar. Tabii ki eleştirecekler, en doğal hakkı. Ama iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırsınlar" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

 

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katıldığı programda  kent gündemine dair birçok soruya yanıt verdi. Başkan Kocaoğlu, 2019 yerel seçimlerinde yeniden aday olup olmayacağına dair açıklamalarda da bulundu. Kocaoğlu, adaylıkla ilgili soruya, "Bakacağız, benim üstüme böyle gelirlerse aday olurum. Beni sakin bıraksınlar. Tabii ki eleştirecek en doğal hakkı. Ama iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırsınlar" diye konuştu. Aziz Kocaoğlu, tartışmalara neden olan İZBAN'daki artı para sistemi ve bu sisteme yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Yeni bir sistem kurmanın son derece sıkıntılı olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Bu konu üzerinde uzun yıllardır çalışıyoruz. Minimum 8 sene oldu. İZBAN 3 yıl içerisinde Bergama'ya uzanacak. Bir sistem kurmamız gerekiyor. Bu sistemin önce adil olması gerekiyor. Şu anda İZBAN hattı 136 kilometre. Bu mesafeyi tek biletle gitmek ne kadar adil, ne kadar hakkaniyetli? Biz İZBAN'da 'gittiğin kadar öde' yazılımına geçtik. Başka bölgelerde şuanda bunu uygulayacak durumumuz yok" dedi.

Haberin Devamı

"HAKKANİYETİ ARADIK"

Sistemi kurarken 'Eski metropol içerisinde 25 kilometre tek biletle gidilsin, 90 dakikada aktarma hakkı alsın' üzerine şekillendirdiklerini açıklayan Kocaoğlu, 25 kilometreden sonra da kilometre başına 7 kuruş ödemesini istediklerini kaydetti. Bunun üzerine de bir yazılım çalışması yaptıklarını vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Bu sistemi kurduk, 25 kilometreden sonra kilometresine 7 kuruş ödesin dedik. Burada bir zam da söz konusu değil ama bir sistem kurmak istedik. Bunun üzerine bir yazılım çalışması yaptık. Hakkaniyeti aradık. Sistemin olabildiğince hatasız olmasına çalıştık. Karşıyaka İstasyonu'ndan Aliağa istikametine gideceksin Karşıyaka-Aliağa arası atıyorum 7.10 kuruş, bunu kartınızdan kesiyor. Siz Aliağa'ya değil Çiğli'ye gidiyorsanız, çıkışta aynı girerken olduğu gibi kartınızı okutuyorsunuz 2.86'nın geri kalanı kartınıza ilave ediliyor."

"SİSTEM DESTEKLENMELİ"

Haberin Devamı

İzmirliler, "136 kilometreyi 2.86 TL'ye gidelim" diyorsa buna sözü olmadığını dile getiren Aziz Kocaoğlu, böyle bir imkan olmasını kendilerinin de istediğini fakat dünyanın hiçbir yerinde bu mesafeye bu ücrete gidilmediğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, bu sistemin şu an İstanbul'da metrobüste o yoğunlukta çalıştığını anımsatarak, "Bu sistemin oturması ve desteklenmesi dileğimiz. 15 senedir bu kentte Büyükşehir Belediye başkanıyım. Yaklaşımımız, duruşumuz, insana bakışımız belli. Vatandaşın aleyhine karar almamız mümkün değil! Eğer İzmirliler bunu 15 senede öğrenmediyse yapacak bir şeyimiz yok" dedi. İzmir'in ulaşım sisteminin asgari ücret ya da biraz fazlasıyla geçinen insanlara göre ayarlandığını ifade eden Kocaoğlu, ulaşıma bakış açılarının şu örnekle açıkladı:

Haberin Devamı

"Örneğin bir evli çift. Az maaş alıyor dolayısıyla iş yerine uzak bölgelerde ev kiralıyor.  Günde 2-3 vesait yapmak zorunda kalıyor. İşte biz bu yüzden 90 dakikayı çıkardık. Konu sosyal belediyecilikse sosyal belediyecilik örneği 90 dakikadır. Biz evden işe gidiş gelişte 2 vesait kullanan hemşerimizin cebine ayda 120 TL koyuyoruz. Daha doğrusu cebindeki paradan az azalıyor. Ama bunun yanında adaleti de korumamız lazım. 136 kilometreyi tek biletle gitsin diyorlarsa ya da sistemde bir hata varsa önersinler memnuniyetle uygularız."

"KENDİSİNE ZARAR VERİR"

Kocaoğlu'na Alaçatı'ya yapılması planlanan havaalanı ve kentteki enerji projeleri üzerinden AK Parti'den gelen eleştiriler de soruldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın "istemezükçü" çıkışına yanıt veren Kocaoğlu, "Hamza Dağ ve arkadaşları 'istemezükçüleri' gözden geçirmeli. Böyle bir suçlamanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Zaten orada gayri faal bir havalimanı vardı. Belli ölçüde bir havalimanı yapılacak. Buna karşı değilim. Ben bunu desteklerim. Rüzgar enerjisiyle bir bağlantı kurulmuş. Buna da karşı değilim. Ama köye 100 metre mesafede yaşamı etkileyecek mesafede yapılmasına karşıyım. Uygun olan yerlerde karşı olmak diye bir şey söz konusu değildir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Başkan Kocaoğlu, sözlerinin sonunda Hamza Dağ'a seslenerek, şunları söyledi:

"Bir seçim yaklaşıyor. Büyükşehir'i istemezükçü gibi söylemlerle vurarak burada siyaset yapması kendine zarar verir. Bizim yoğurt yiyişimiz de kenti için çabamız da bellidir. Genel Başkan Yardımcısı olarak iki dönemdir milletvekili olarak kent için ne yaptınız, bunu konuşun. İzmir'in hangi problemini çözmek için mücadele ettiniz? Kuzey çevre yolu yap-işlet-devret… Havalimanı iki kez yenilendi, yap-işlet-devret… İnciraltı planlarını konuşmalıdır. İZBAN'da TCDD'nin bir türlü gidermediği sinyalizasyon sorunu hakkında konuşmalıdır. İzmir'in ekonomisi, tarımı kalkınması için ne yaptınız? Türkiye'nin birçok ilinde tarıma destek verdiğinizi söylüyorsunuz, İzmir tarımına ne yaptınız? İzmir tarımda ilk üçe giren bir kent. İlk üçte koşturan kente ne verdiniz? İzmir için çalışın, İzmir'in projeleri için uğraş verin, Ankara bürokrasisinde İzmir'in projeleri için uğraşın o zaman başımın üstünde yeriniz var."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!