Kısırlık tedavisinde güncel yaklaşımlar

Güncelleme Tarihi:

Kısırlık tedavisinde güncel yaklaşımlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:46

İnfertilitenin, halk arasında bilinen adıyla kısırlığın bir çiftin düzenli olarak korunmasız ilişkiye girmesine rağmen hamile kalınamaması durumu olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, “Çiftlerin yaklaşık yüzde 84’ü, düzenli korunmasız cinsel ilişkiye girerlerse (her iki veya üç günde bir), bir yıl içinde doğal yollarla hamile kalır. Ortalama her yedi çiftten yaklaşık biri hamilelik eldesinde zorluk çekebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

“Üç yıldan fazla bir süredir hamile kalmaya çalışan ve başarılı olamayan çiftler için, bir sonraki yıl içinde doğal yoldan hamile kalma olasılığı 4’te 1 veya daha azdır” diyen Doç. Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, şöyle devam etti: “Bu nedenle tanı ve tedavide gecikmemek önemlidir. İnfertilitenin risk faktörleri arasında ileri yaş, fazla kilolu veya obez olmak, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların özellikle klamidya enfeksiyonlarının varlığı, sigara kullanımı ki buna pasif içicilikte dahildir ve alkol kullanımı yer almaktadır. Ayrıca giderek artan çevresel kirletici faktörler; pestisitler, ağır metal maruziyetleri, özellikle erkeklerde sperm kalitesini düşürmektedir. Stres, eşinizle olan ilişkinizi etkileyebilir, cinsel dürtülerinizi azaltabilir bunun sonucunda cinsel disfonksiyon oluşturarak infertiliteye sebep olabilir.”

Haberin Devamı

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

İnfertilite tedavilerinin temel olarak, düzenli yumurtlama olması için yapılabilecek tıbbi tedavileri, rahim ve tüplere yönelik cerrahiyle düzeltilebilecek patolojilere yönelik cerrahi prosedürleri ve nihayetinde aşılama ve tüp bebek tedavilerini içerdiğini söyleyen Özel İzmir Can Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Demet Aydoğan , “Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın özellikleri belirler. Bazen tüp bebek ilk ve tek seçenek olabilirken, bazen birkaç aşılama sonrası başarısızlık çiftleri tüp bebek tedavisine yönlendirebilir” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!