Kıkırdak bozukluğuna kök hücre tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Kıkırdak bozukluğuna kök hücre tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2021 19:11

MAVİ Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özkamalı, eklem ve kıkırdak bozukluğu ile kireçlenmede uygulanan ‘kök hücre tedavisinde’ kolaylık sağlayan hasta kanından kök hücre yöntemi (PRP) hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Op. Dr. Ahmet Özkamalı, “Eklemlerde kemik uçlarını kaplayan eklem kıkırdağının yaşlanması ve harabiyeti sonucu dizde ağrı, eklemlerde ağrı, hareket kısıtlılığı ve tutukluk oluşur. Aşırı ve kötü kullanılan ya da hastalıklı eklemde kıkırdak yapısı zarar görür, eklem sıvısı normal özelliğini yitirir ve eklemde harabiyet oluşur. Genellikle yaşlanmayla birlikte olan eklem kireçlenmesi özellikle 55 yaş üzerindeki kişilerde görülür. En çok diz ve kalça eklemlerinde rastlanır” dedi.

ONARIR VE İYİLEŞTİRİR

“Kişinin kendi kanından elde edilen PRP sıvısı aynı kişiye enjeksiyon yöntemiyle verilerek tedavi yapılır” diyen Özkamalı, şu bilgileri verdi: “Vücutta bir yerde yaralanma olduğu zaman hasarlı dokuda ‘kemokin’ adlı kimyasal maddeler açığa çıkmaktadır. Kök hücreleri kemokine karşı son derece duyarlı. Hasarlı dokudaki kemokini algılayan kök hücreleri hızla hasar yerine gidip, o bölgede onarım ve yenileştirmeyi gerçekleştirir.”

Haberin Devamı

KENDİNİ YENİLEME YETENEĞİ

Tedaviyle ilgili de detaylı bilgi veren Op.Dr. Ahmet Özkamalı, “Eklem kıkırdağının harabiyeti eğer çok ilerlemişse ameliyat ile eklem protezi gerekebilir. Eklem kıkırdağında harabiyeti gidermek, iyileştirmek, tedavi etmek üzere geliştirilen en son tedavi ise eklem içerisine kan dokusundan elde edilen, kök hücreden zengin PRP sıvı enjeksiyonu tedavisidir. PRP sıvısı çok yüksek sayıda ve canlı kök hücreler ile rejeneratif - yenileştirici - onarıcı hücreler içerir. Kök hücre, en basit anlatımıyla kemik, kıkırdak, kas veya bağ dokusu gibi özelleşmiş başka hücrelere farklılaşabilen, yenileştirici, onarıcı hücrelerdir. Kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün doku ve organları oluşturan ana hücre türleridir. Yetişkinlerdeki hücre ve dokuların yenilenmesi ve onarımı kök hücrelerle sağlanır. Kendi kök hücrelerimizin vücudumuzdaki en zengin olarak bulunduğu yerlerden biri kemik iliği dokusudur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!