Kedi Kumu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Kedi Kumu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 16:18

Bentaş Bentonit Genel Müdürü Fatih Ömür, evcil kediler, kedi kumu hakkında merak edilenleri ve bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Haberin Devamı

 

Yeni bir kedi veya yavru kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, evcil hayvanınız için en iyi kumu seçtiğinizden emin olmanız gerekmektedir.

Kedi kumları, bir kedinin tuvalet ihtiyacını kolaylıkla gidermesini sağlayan ürünlerdir. Aynı zamanda ortak yaşam alanınızı paylaştığınız dostlarınızla konforlu bir yaşam sürmeniz için gerekli bir temel ihtiyaç malzemesizdir. Doğru kedi kumuna karar vermek, kedinizin stresini hafifletmeye ve kedinizin kum kabı dışına idrar yapmasını önlemeye yardımcı olur.

Kedi Kumu Nasıl Seçilir?                                                                                                                                                                                                    

Haberin Devamı

Kediniz için doğru kedi kumunu bulmak biraz zahmetli ve zaman alıcı görünebilir. Kedi kumu konusunda seçiminiz ne olursa olsun, her daim kedi sağlığını koruyan güvenilir ve kaliteli ürünler seçmeye özen göstermelisiniz.

Isıl İşlem Görmüş Kuru Olmalı

Kediler son derece titiz bir o kadar temiz hayvanlardır. Bu sebeple kedi kumunun hem sağlığı hem de rahatlığı açısından doğal malzemelerden üretilmeli ve ısıl işlem görerek kurutulmalıdır. Bu sayede üretilen malzemeden gelen kirliliklerden arındırılmış olur. Kedi kumları, dışkılama ve idrar sonrası ortaya çıkan zararlı maddelerin   hapsedilmesine ve hijyenik bir ortamın oluşmasına yardımcı olur.                                                                                                             

Toz çıkartmamalı

Kediniz için seaxçeceğiniz kumun toz çıkartmaması son derece önemli bir durumdur. Dışkılama sonrası kazma ve kapatma işlemi sırasında çıkan yoğun tozlar, kediniz ve sizin için sorun yaratır. Bu nedenle iyi bir kedi kumu toz çıkartmamalıdır.

Doğal olmalı
Doğal kedi kumları, kedi sağlığını koruyan saf maddelerden elde edilmektedir. Diğer doğal olmayan kedi kumlarına nazaran içeriğinde herhangi bir kimyasal madde veya işlem barındırmamaktadır. Bu da kedinizin vücut sağlığını korumasına ve zararlı bileşenlerden uzak kalmasına olanak sağlar.                                                                                                                                                                                

Haberin Devamı

Kokuyu hapsetmeli
Dışkılama ve idrar sonrası oluşan koku, hem kedinizi hem de sizi oldukça rahatsız edecektir. Bu durum genellikle kullanılan kedi kumunun kokuyu yeteri miktarda hapsetmemesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tuvalet sonrası ortaya çıkan amonyak ve diğer kötü kokuların yok edilmesi için kokuyu hapseden kedi kumu tercih etmeniz gerekmektedir. Güçlü bir absorbans olan aktif karbon karışımlı kedi kumları koku emicilik konusunda mükemmel bir tercihtir. Uzun süreli koku hapsetme özelliğine sahiptirler.

Emici olmalı
Kedi kumu denildiğinde ilk akla gelen emiş ve koku hapsetme gücü gelmektedir. Kaliteli malzemelerden üretilen kedi kumları, dışkılama ve idrar sonrası ortaya çıkan sıvıyı emerek dışkının çevresini sararak yüzeyinin kapanmasını kolaylaştırır ve kedinizin patisine yapışmasını engeller. Bu sayede kumu daha kolay temizleyebilir, kediniz için hijyenik bir ortam oluşturabilirsiniz. Öte yandan emme gücü yüksek olan kedi kumları diğer kedi kumlarına nazaran daha uzun ömürlü ve kullanışlıdır. Buda ekonomik olarak büyük avantaj sağlar

 

Haberin Devamı

Sentetik olmamalı
Bazı kedi kumları kimyasal bileşiklerin karıştırılmasıyla elde edilir. Kimyasal yollarla üretilen katkılı kedi kumları, kedilerde alerjiyi tetikleyebilir. Kediniz dışkılama sonrası bir alerji geliştirirse, olası alerjenleri ortadan kaldırmak için veterinerinize başvurmanız önerilir.

Ortopedik olmalı
Kediler gerek tuvalet ihtiyaçları olsun gerekse günlük hayatta olsun her daim rahatlıktan yana olan hayvanlardandır. Bu sebeple kedinizin günlük tuvalet ihtiyaçlarını gidereceği kedi kumunun ne çok ince ne de çok kalın olmasına dikkat etmelisiniz. İdeal granül aralığı 0,5mm-2,25mm arasındadır.  İyi elenmiş tozsuz olması önemlidir. İyi elenmemiş kumların toz yoğunluğu nedeniyle solunum yoluna ve gözlere zarar verebilir. Kalın taneli kedi kumlar için ise ideal granül dağılımı 0,5mm-4,0mm arasında olmalıdır.  Tanelerin köşeleri sivri ve kesici olmamalıdır. Doğal kil grubu minerallerden üretilmiş kedi kumu seçmeye dikkat etmelisiniz. 

Haberin Devamı

Kedime tuvalet alışkanlığını nasıl kazandırırım?

Kedinize tuvalet eğitimi vermek zorlu bir süreç gibi görünebilir. Her şeyden önemlisi kedinizi kumuyla tanıştırırken onu ödüllendirmeyi unutmayın. Bazen ısrarcı ve inatçı davranabilen sevimli dostunuzu kedi ödül mamasıyla ikna edebilirsiniz. Kedi ödül maması; kedinizi bir duruma teşvik etmek veya eğitmek için tercih edebileceğiniz yiyeceklerdir. Aynı zamanda kedi ödül maması içeriğinde bol miktarda besleyici gıdalar içermektedir.

Topaklanan mı yoksa topaklanmayan kedi kumu mu seçmeliyim?

Adında da anlaşıldığı gibi topaklanan kedi kumu, kedinizin dışkılama sonrasında oluşan sızı ve katı atıkların çevresini sararak yüzeyinin kapanmasını sağlamaktadır. Bu sayede dışkıyı kedi kumu küreğiyle kolayca alabilir, kum temizliğini sağlayabilirsiniz. Geride kalan temiz kumu kullanmaya devam edebilirsiniz. Topaklanmayan kedi kumları ise idrarı kumun her yerine dağıtarak kabın zeminine kadar iletmektedir. Kabın ve temiz kumunda kirlenmesine sebep olur. Bu da topaklanmayan kedi kumunu düzenli aralıklarla değiştirmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Kedim için ne kadar kum koymalıyım?

Kum miktarı kabın büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır. Standart bir kedi kumu kabına 10L kum döküldüğünde ideal yüksekliğe ulaşır. Çoğu veteriner, kum kabına 7-8 cm derinlikte kum koymanızın yeterli olacağını söylemektedir. Eğer kedi kumunuzun yüksekliği 7 cm’den azsa eşeleme ve üzerini örtme çalışmaları sırasında idrar ya da dışkı, kum kabının zeminine temas eder. Sonrasında ise istenmeyen kokulara maruz kalınabilir ve kum kabının temizlenmesi zorlaşır.

Yavru kedi için hangi kedi kumu ve kum kabı kullanmalıyım?

Yavru kediniz için ilk etapta yumuşak kedi kumu tercih etmeniz gerekmektedir. Son derece hassas bir vücut yapısına sahip olan yavru kediler, sert yapıya sahip kedi kumlarından rahatsızlık duyabilir. Yavru kediler için 0,5mm-1,8mm granül aralığındaki kumlar idealdir. Öte yandan kediniz için alçak kenarlı nispeten küçük boyutlu bir kum kabı tercih etmeniz gerekmektedir.

Kedi kum kabını nereye koymalıyım?

Kedilerin kum ve kum kabına alışması için öncelikle kum ile temas etmesi çok önemlidir. Bu olay kedinizin tuvaletini kuma yapabileceğini anlaması için çok kritiktir. Kedinizin kumla tanışmasını sağladıktan sonra kum kabını ev içerisinde çok fazla taşımanız tavsiye edilmez. Kediniz kum kabını ilk kez kullandıktan sonra o bölgeyi tuvalet ihtiyacını giderebildiği yer olarak belirlediğinden en önce yapmanız gereken kedi kumu kabınız için evinizde seçeceğiniz yer olacaktır. Kediniz kum kabına istediği zaman ulaşabiliyor olmalıdır. Bu, kedinizin mecbur kalmadığı sürece evin içerisinde başka bir yere tuvaletini yapmasını engelleyecek ve hijyen açısından sizlere ve kedinize problem yaşatmayacaklardır. Öte yandan kedinizin kum kabı asla mama yediği, su içtiği veya insanların yoğun bir şekilde kullandığı alanlarda bulunmamalıdır.

Kedi kumu kabını ne sıklıkla değiştirmeliyim?

İdeal olarak kedi kumunu günlük olarak temizlemeniz gerekmektedir. Kediler olgunluk ve çocukluk evrelerine göre farklı sıklıklarda tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Evdeki kedi sayısı yine kum kabınızı temizlemeniz için önemli bir etken olacaktır. Tavsiye edilen temizleme süresi günlüktür. Bunun sebebi kumunuzun temiz kalması ve uzun ömürlü olması içindir. Zaman içerisinde günlük olarak temizlenen kedi kumları dahi kirlenme eğilimi gösterebilir ve kapasite düşüşü yaşayabilirler. Hijyen açısından kumunuzun belirli aralıklarla tamamen değiştirmeniz yine tavsiyelerimiz arasındadır. Eğer ki bu işlemi düzenli olarak yapmazsanız, kedinizin kum kabı dışında başka yerlere dışkılamasına şahit olabilirsiniz.

Kedim için ideal kum kabı nasıl olmalı?

Kedinizin kum kabının boyutu, derinliği ve şekli serbestçe dönmeleri için bol miktarda alana sahip olmalıdır. Eğer ki birden fazla kediniz varsa, her kedi için bir kum kabı kullanmanız gerekmektedir. Öte yandan kum kabı her zaman sağlam, toksik olmayan ve dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalıdır.

Bentaş Bentonit Yeni yatırımlarla büyüyor.

Toplamda 75’ın üzerinde ülkede her gün, milyonlarca kedi sahibinin hayatına dokunan ürünler üreten şirketimiz, küresel ölçekte büyümeye emin adımlarla devam ediyor. Hızla değişen ve gelişen dünyada, sektörde son 13 yılda gerçekleşen büyümenin katlanarak devam etmesi bekleniyor ve biz de dört önemli alanda yatırım yaparak stratejik pozisyonumuzu her gün biraz daha güçlendiriyoruz.

Ar-Ge ve inovasyon gücümüzle değer yaratıyoruz.

Ar-Ge ve inovasyondaki öncü uygulamalarımız ve çözümlerimizle müşterilerimize değer yaratan, katma değeri yüksek, sürdürülebilir ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezimizde geliştirilen fikirler sayesinde dünyada yılın markası ödülüne layık görülerek bu alandaki öncü konumumuzu tescillemiş olduk. Üretim teknolojilerinde sahip olduğumuz dijitalleşme vizyonu ile Avrupa’nın saygın kuruluşları arasında yer almayı hedefliyoruz. Bentaş Bentonit olarak fabrikamızda geliştirdiğimiz akıllı prosesleri ve algoritmaları tüm üretim ağımıza yaymayı ve dijitalleşme konusundaki etkinliklerimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilirliği bir iş modeli olarak benimsiyoruz ve sıfır atık çalışmalarıyla “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” bir marka olma yolunda ilkelerimizden şaşmadan ilerliyoruz.

Kedi Kumlarımız

İleri teknoloji ile kullanıma hazır hale getirdiğimiz kedi kumlarımız ile, hem evde yaşayan kedi dostlarımıza hemde sahiplerine çok daha hijyen ve çok daha konforlu bir ortam sunuyoruz.Topaklanan kedi kumu olarak bilinen Bentonit kedi kumlarımız %100 doğal olup, kötü koku hapsetme seviyeleri %90’ın üzerindedir. Isıl işlemden geçerek üretildiği için son derece hijyenik olan Bentonit serisi kedi kumlarımız ayrıca çift eleme sistemi kullanılarak tozdan arındırılmaktadır. Piyasadaki kumların çok altındaki toz seviyemiz %0.5 seviyelerindedir.

1 Bentaş VanCat

VanCat markası altında topladığımız kedi kumlarımız ve mamalarımız, milyonlarca kedi severin  vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kedi kumu grubunun tümü, bentonitin dünyada nadir bulunan ve ülkemizde çıkarılan özel bir türünden üretiliyor. Uzmanlarca formüle edilmiş mamalarımız ise kedilerin besin ihtiyaçlarını karşılarken hassas damak zevklerine de başarıyla hitap ediyor. İki yıl arka arkaya Brand of The Year ödülüne layık görülen VanCat,  dünyada çok nadir bulunan ve Türkiye’de çıkarılan çok özel bir bentonit türünden üretilmektedir. Farklı ihtiyaçlara en etkili çözümü sunabilmek için değişen granül boyutlarında, optimum topaklanma sağlayabilecek şekilde işlenmiş, şekillendirilmiştir. Özellikle aktif karbonlu serimiz, kokuyu maksimumda hapseder ve hijyen sağlar.Koku hassasiyeti olan kedilerden uzun tüylü ya da oyuncu kedilere, can dostlarımızın olduğu kadar ailelerinin de konforunu esas alarak ürettiğimiz ürün gamımızdan bir tanesi mutlaka sizin için!

 

2 Bentaş White Sand

Kedi kumunda standartları çok yukarı taşıyan White Sand serisi, doğal bentonit madeninin dünyada çok ender bulunan, nitelik açısından çok değerli bir türünden, yeni nesil teknolojiyle üretilmiştir. Seçkin veteriner kliniklerinde ve özel pet mağazalarında bulabileceğiniz White Sand® kedi kumu serisi, beklentilerinizin çok ötesinde hem kediniz hem de sizin için konforlu, benzersiz bir deneyim vaat ediyor.Gerek ham madde gerekse üretim kalitesiyle size bildiklerinizi unutturacak olan White Sand, doğal bentonit madeninin dünyada çok ender rastlanan ve Türkiye’de bulunan özel bir türünden üretilmektedir. Yeni nesil teknolojiyle işlenmiştir, bu sayede %99 tozsuzluk, maksimum koku hapsi ve maksimum hijyen sağlar. Aktifleştirilmiş karbonlu förmülünün yanı sıra oyuncu kediler için ekstra topaklanma sağlayan ya da uzun tüylü kedilerin patisine yapışmayı önleyen farklı granül yapılarında, burnu hassas kediler için kokusuz seçeneğiyle size ve kedinize standartların çok üstünde bir konfor sunar.

3 Bentaş Cat's White

Doğanın bize armağanı olan doğal bentoniti neden kedilerimizden esirgeyelim ki… Cat’s White, kedilerin sağlığı için son derece önemli olan doğal bentonitten üretilmiş, yüksek koku ve sıvı emici özelliğiyle tüm kediseverlerin vazgeçilmezi olan bir kedi kumudur.En çok tercih edilen tane boyutuna sahip Cat’s White, yapısal olarak diğer ürünler gibi yassı değil kartopu gibi yuvarlaktır. Sıvı emme kapasitesi yüksektir. 5 saniye gibi kısa bir sürede topaklaşarak hijyenik bir ortam sağlar. Yapısında bulunan doğal montmorillonit minerali sayesinde kötü kokuyu maksimumda hapseder. Çamurlaşma ve patiye yapışma gibi sorunları tamamen ortadan kaldırır. Aktifleştirilmiş karbonlu, parfümlü, kokusuz çeşitleriyle %99,5 oranında tozsuzluk sağlar.

 

4 Bentaş RoCat

İleri teknolojiyle kullanıma hazır hale getirdiğimiz Rocat kedi kumlarımız hem patili dostlarımıza hem de ailelerine çok daha hijyenik ve konforlu bir ortam sunmakta.Doğal bentonit madeninden yeni nesil teknolojiyle üretilmiş olan Rocat kedi kumlarımız yüksek koku emiciliğe ve ideal topaklanma oranına sahiptir. Isıl işlemden geçerek üretildiği için son derece hijyenik olmakla birlikte iki defa elenerek tozdan maksimum düzeyde arındırılmıştır. %0.5 tozlanma seviyesiyle de piyasadaki rakiplerini geride bırakmaktadır. Portakal çiçeği, lavanta, Marsilya sabunu, bebek pudrası kokulu ve parfümsüz seçenekleri farklı zevklere hitap ederken en çok tercih edilen 0,5-2,5 mm’lik granül boyutuyla sıvı emici özelliği son derece yüksek bir kedi kumudur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!